Google планира да лицензира нови набори от картографски данни от

...
Google планира да лицензира нови набори от картографски данни от
Коментари Харесай

Google ще картографира соларните централи

Google възнамерява да лицензира нови набори от картографски данни от редица компании, с цел да ги употребява за основаване на артикули за възобновима сила. По този метод компанията се надява да генерира до 100 милиона $ през първата година от стартирането на своята нова услуга, оповестява CNBC.

Според материали, с които разполага медията, софтуерният колос възнамерява да продава достъп до нови API с информация за слънчевата и вятърната сила, както и за качеството на въздуха.

Какви са новите функционалности?
Сред новите оферти ще бъде API за слънчева сила, който може да се употребява от интегратори на слънчеви мощности. Гугъл също по този начин възнамерява да насочи новата си услуга към улеснение на активността на организации в секторите на недвижимите парцели, хотелиерството и комуналните услуги.

Някои от данните ще бъдат събирани от пилотен план с потребителска устременост, наименуван Project Sunroof – калкулатор за икономисване на слънчева сила, който в началото започва през 2015 година Програмата разрешава на потребителите да вкарат адреса си и да получат планирани разноски за слънчева сила, което оказва помощ за реализацията на икономии от сметките за електрическа енергия и инсталацията на слънчеви мощности. Тя предлага и 3D моделиране на покривите на постройките и околните дървета въз основа на данни от Гугъл Maps.

Google възнамерява да продава API достъп до данните за обособените здания, както и систематизирани данни за всички здания в даден град или окръг. Компанията декларира, че разполага с данни за над 350 милиона здания, което е доста повече от 60-те милиона здания, на плана Sunroof през 2017 година Тепърва те ще стават още повече.

Приходи
От бизнес позиция новата платформа на компанията се чака да генерира доходи сред 90 и 100 млн. $ през първата година след стартирането си на пазара, а след това се чака тя да бъде обвързвана с разнообразни артикули в Гугъл Cloud.

Като част от плануваното стартиране на пазара компанията възнамерява да разгласи и API за качеството на въздуха, който ще разреши на потребителите да получават данни за равнищата на замърсяване, както и здравни рекомендации. То ще включва и цифрови топлинни карти на данните и почасова информация за качеството на въздуха, както и история на качеството на въздуха за интервал до 30 дни.

Тази вест идва в миг, когато компанията се пробва да монетизира своите картографски артикули, защото е изправена пред напън за генериране на доходи на фона на по-широкото икономическо закъснение. Докато се концентрира върху това да стане по-ефективна, тя също по този начин влага в по-нови технологии като генеративен изкуствен интелект и резистентност - пазар, от който се надява да се възползва със Solar API.

Към момента компанията лицензира своя картографски API за навигация на компании като Uber, която през 2019 година разгласи, че е платила на Гугъл 58 млн. $ за няколко години. Приходите от API за карти са част от облачния сегмент на компанията, който най-сетне стана печеливш през първото тримесечие, само че несъмнено изпитва компликации да се конкурира с пазарните водачи Amazon и Microsoft.

Google не разкрива какъв брой печели бизнесът ѝ с Maps, само че през 2021 година пред CNBC анализаторът на Morgan Stanley Брайън Новак е безапелационен, че в исторически проект това е един от най-недостатъчно монетизираните артикули на компанията. По това време Morgan Stanley пресмята, че Гугъл Maps ще завоюва 11,1 милиарда $ до тази година, защото новите туристически артикули ще стартират да усилват приходите от реклама.

Сега компанията се пробва да рационализира картографските си артикули. За задачата Гугъл редуцира чиновници в приложението за отчитане на пътния трафик Waze, което закупи през 2013 година, и го сплоти с екипа на Гугъл Maps.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР