Google планира да инвестира до 2 милиарда долара в младата

...
Google планира да инвестира до 2 милиарда долара в младата
Коментари Харесай

Google инвестира $2 млрд в Anthropic – конкурент на OpenAI на AI-пазара

Гугъл възнамерява да влага до 2 милиарда $ в младата компания Anthropic, която е съперник на OpenAI и е профилирана в създаването на огромни езикови модели с изкуствен интелект. Това оповестява The Wall Street Journal.

Гигантът в региона на търсачките ще стартира, като подари 500 милиона $ на стартъпа, а останалите ще дойдат по-късно, с цел да оказват помощ на Anthropic да създаде огромен нов езиков модел, който ще бъде „ 10 пъти по-ефективен “ от AI-системите на пазара през днешния ден. Компанията е учредена през 2021 година от някогашни ръководители на отдела по разработки на OpenAI. Флагманският артикул на Anthropic е моделът Claude 2, който е аналог на ChatGPT: той написа текстове, генерира програмен код и взема решение математически задания.

Компанията предлага и модела Claude Instant, който има стеснен набор от функционалности, спрямо Claude 2, което се компенсира от по-скромната му цена и по-краткото време за реакция. И двата модела освен се оферират във формат на чатбот посредством уеб-интерфейс, само че работят и с API, което разрешава да бъдат интегрирани в странични софтуерни артикули. В опит да завоюва преимущество пред ChatGPT, Anthropic е дал и на двата си модела поддръжка на огромни количества входни данни — до 70 000 думи едновременно —- което разрешава на Claude 2 и Claude Instant да генерират къси преразкази на цели книги, което е недостъпно за конкуриращите се артикули.

Следващият кръг на финансиране от $2 млд не е първата инвестиция на Гугъл в Anthropic: предходната година софтуерният колос купи 10% дял в стартъпа за 300 милиона $, а през май тази година той, дружно с други участници, обезпечи вложения за стартъпа за още $450 млн. Преди към месец Amazon влага $4 милиарда в Anthropic, от които една трета от сумата ще бъде преведена предплатено. Стартъпът също избра AWS за собствен водещ снабдител на облачни услуги.

Преди споразуменията с Amazon и Гугъл, Anthropic съобщи, че възнамерява да събере 4,1 милиарда $ финансиране — в този момент евентуално коства повече. Но въпреки всичко, по-малко от OpenAI, който към този момент се готви за вторична продажба на акции на стойност от $80-90 милиарда

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР