Google обяви Gemini - най-новата си версия на езиков модел

...
Google обяви Gemini - най-новата си версия на езиков модел
Коментари Харесай

Google пусна Gemini - най-мощния си AI-модел и конкурент на OpenAI

Google разгласи Gemini - най-новата си версия на езиков модел с изкуствен интелект, който ще зарежда Bard и други артикули на колоса.

Това е най-новата поръчка на компанията за конкуренция на OpenAI и Microsoft, които влагат милиарди в технологията на ChatGPT.

Gemini идва в три разнообразни версии - Nano, Pro и Ultra. Pro към този момент е наличен през чатбота Bard, a Nano е внедрен в софтуера на телефона Pixel 8 Pro.

Ultra е най-мощният езиков модел на Гугъл и предназначението му е ориентирано за бизнес приложения. Той обаче ще излезе малко по-късно, през 2024 година, до момента в който компанията организира спомагателни проби за сигурност.
Засега той е наличен единствено на британски език в 170 страни, само че България и страните от Европейски Съюз не са измежду тях. Очаква се Европейски Съюз да получи достъп " в близко бъдеще ". В бъдеще Gemini ще се интегрира и в търсачката на Гугъл, рекламните им артикули, браузъра Chrome, и доста други услуги, които са налични в целия свят.
Гугъл настояват, че Ultra надминава съперниците си (включително GPT-4 на OpenAI) в 30 от 32 индикатори за съпоставяне.

Тази версия е изкарала 90% на един от общоприетите проби за оценка на езикови модели, който ревизира уменията по математика, физика, медицина, история, компютърни науки, право и други Според Гугъл това е първият модел, който се оправя по-добре от експерти-хора при попълването на този тест.

Gemini е оказал помощ и за построяването на нова версия на AI-система, която побеждава към 85% от програмисти на надпревари за основаване на програмен продукт.

Моделът може да проучва наличието на изображения и да дава отговор на въпроси, свързани с тях. Може и да основава облици по писмена поръчка.

Една от практичните задания, които Gemini взема решение, отсега нататък ще има директно отражение върху учебното обучение и подготовката на децата.

В една от презентациите на Гугъл се вижда по какъв начин възпитаник качва фотография на домашното си по математика, в което е позволил неточност. Gemini прави обзор на изчисленията и демонстрира на коя стъпка ученикът е сбъркал, за какво написаното не е вярно и предлага правилно решение.

Когато Gemini Ultra е подготвен за стартиране, ще бъде наличен и през нов чатбот на име Bard Advanced - евентуално той ще бъде с заплатен абонамент за консуматори.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР