Google обеща, че няма да позволи неговия изкуствен интелект да

...
Google обеща, че няма да позволи неговия изкуствен интелект да
Коментари Харесай

Google: Технологията ни няма да се използва за оръжие

Google даде обещание, че няма да разреши неговия изкуствен интелект да бъде употребен в оръжия или в каквото и да е било, което може да наруши човешките права.

Заявката идва след митинг на чиновници вътре в компанията по отношение на това, че щатските военни употребяват технология на Гугъл за образно различаване, с цел да направляват дронове, написа Financial Times.

Технологичният колос е споделил на чиновниците си, че няма да възобновява контракта си с Министерството на защитата на Съединени американски щати, откакто актуалният договор изтече през идната година, макар че и преди е упорствал, че неговата технология не се употребява за идентифициране на цели от военни дронове.

Изпълнителният шеф на Гугъл Сундар Пичай изложи редица правила, от които се води компанията, измежду които напъните технологията да бъде „ обществено потребна ”, тъй че да не въздейства отрицателно на процесите в обществото.

От Гугъл показват, че няма да работят по изкуствен интелект, който може да аргументи пострадвания, като по думите на Пичай, компанията ще следи дали държавните управления и бизнесът, които употребяват технологията, съблюдават тези правила.

Обещанията на щатската компания повдигат въпроса до каква степен използването на новите технологии фактически може да се управлява от някакви етични рамки.

Според Кристиян Хамънд, професор по компютърни науки и електрическо инженерство в Northwestern University, е невероятно да се сътвори „ единна етична позиция по отношение на изкуствения разсъдък ”, най-малко до момента в който не се появи „ етична позиция ”, която може да покрие всички полета по отношение на тази нова технология.

Професорът предизвестява, че изкуственият разсъдък е по-скоро „ екосистема от технологии ”, в сравнение с „ единично нещо ”, което прави мъчно очертаването на граници, регулиращи използването му.

Въпреки поръчките, дадени от Пичай, компанията не уточни по какъв начин ще успее да ограничи използването на изкуствения разсъдък. По думите му, нещата няма да бъдат сведени само до „ теоритични концепции ”. „ Има съответни стандарти, които интензивно залягат в нашите изследвания и разработка на артикули, които ще повлияят на бизнес решенията ни ”, споделя той.

По думите на Стюарт Ръсел, професор по компютърни науки в University of California, Berkeley, разяснява, че е доста мъчно да се дефинират границите, когато приказваме за технологии.

Той показва подозрения, че Гугъл ще могат да управляват Пентагона по какъв начин употребява софтуера за различаване.

„ Не можеш да кажеш, че технологията сама по себе си се употребява само за отбранителни цели под контрола на човек. Това не е правилно ”, показва Ръсел. /profit.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР