Google направи две големи кракчи – една в хардуера и

...
Google направи две големи кракчи – една в хардуера и
Коментари Харесай

Малък чип на Google е с голям потенциал за IoT пазара

Google направи две огромни кракчи – една в хардуера и втората в софтуера – с които уголемява си в региона на анализите и машинното образование в периферните мрежи и даже в обособени IoT устройства, тъй че те да се оправят по-добре с данните, генерирани от възходящия брой IoT устройства, съобщи компанията на своята конференция Cloud Next.

Като първа стъпка Гугъл уголемява функционалността на своята софтуерна платформа Cloud IoT към периферните мрежи. Втората е тъничък и дребен чип, който може да бъде интегриран в самите IoT устройства и да обработва данните, които те събират, преди да ги предадат към сървъра.

Периферните калкулации (Edge computing) разказват архитектура, в която профилиран компютър се слага напълно покрай крайните IoT сензори, с цел да реализира разбори и обработка на данните от тях. Това става все по-популярен модел за разрастване на Интернет на нещата, изключително в сюжети на приложимост, при които имат строги условия за латентността. Техническите преимущества на периферните калкулации са вторични, споделя Кристиан Рено, шеф изследвания на IOT в 451 Research.

Много по-голям е човешкият фактор, мениджърите на инсталациите от оперативни технологии (на равнище фабрична зала, паркове от транспортни средства и други), които считат, че възползването от IoT технологиите е по-трудно, в случай че значимата функционалност за ръководство и разбори бъдат преместени в облака, даже той да е частен, на самата организация. Гугъл дава своя софтуерен IoT пакет на периферните устройства и по този метод отстранява сериозна преграда за нахлуване в региона на Интернет на нещата.

Освен това по този начин предлагането на Гугъл подхожда на тези на съперници като Microsoft и Amazon, които към този момент пуснаха своите IoT платформи за периферията. Позициите на Гугъл могат да бъдат подсилени от чипа, разгласен на конференцията Cloud Next. Наречен Edge TPU, той форсира машинното образование посредством AI софтуера на компанията TensorFlow.

 Гугъл Edge TPU e доста по-малък от 1-центова монета

Гугъл Edge TPU e доста по-малък от 1-центова монета

Edge TPU е профилиран чип, който е по-малък от монета и е планиран особено да започва моделите за машинно образование TensorFlow Lite на Гугъл. Идеята е IoT устройствата да се употребяват за генериране на смислени прозрения и прогнози.

Гугъл сподели, че чипът може да се употребява за обезпечаване на планирана поддръжка, засичане на аномалии, машинно зрение, роботика и гласово различаване. Разработчиците, които желаят да тестват чипа по-рано, могат да аплайват за заготовка на уеб страницата на Гугъл.
Източник: computerworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР