Google може да загуби много пари... или по-лошо Емил Василев

...
Google може да загуби много пари... или по-лошо Емил Василев
Коментари Харесай

Антитръстовите органи на ЕС са готови да ударят сериозно рекламния бизнес на Google

Гугъл може да загуби доста пари... или по-лошо

Емил Василев преди 5 минути 6 Сподели

Най-четени

IT НовиниДаниел Маринов - 17:51 | 10.06.2023

Мъжът, който прекара 93 дни на дъното на океана, се е подмладил с 10 години! Ето какви са индикаторите му.

IT НовиниЕмил Василев - 12:40 | 12.06.2023

Изследователи създават нов мегаватов електромотор, който може да е бъдещето на авиацията

IT НовиниДаниел Десподов - 9:14 | 13.06.2023

Най-древните езици в света, които към момента се приказват, са отпреди нашата епоха

Емил Василевhttps://www.kaldata.com/

Спорът сред европейските органи за защита на конкуренцията и Гугъл е покрай своя край и наподобява, че Брюксел приготвя публична антитръстова тъжба против американската софтуерна корпорация. Империята на Гугъл за онлайн реклама може да бъде разтърсена от голяма санкция или даже да бъде принудена да промени антиконкурентните си практики.

Според осведомени лица, Европейският съюз може да разгласи формалната си антитръстова тъжба против Гугъл през идващите дни. Тя ще постави завършек на продължителното следствие на Европейската комисия (която е част от изпълнителната власт на Европейския съюз) по отношение на антиконкурентните практики на компанията на пазара за онлайн реклама.

Рекламата е главният източник на доходи за Гугъл. Само през предходната година, онлайн рекламите са съставлявали 80% от общите доходи на Alphabet, възлизащи на 225 милиарда $. През 2020 година приходите от реклама са били 168,6 милиарда $. Най-успешният бизнес на Гугъл и всъщност единственият печеливш може да попречва конкуренцията и Европейски Съюз най-сетне е подготвен да потърси отговорност от компанията от Маунтин Вю.

Брюкселските управляващи започнаха да изследват рекламните практики на Гугъл още през 2021 година, пробвайки се да схванат дали компанията е попречила конкурентни компании да получават достъп до потребителски данни за онлайн реклама. Рекламната услуга на Гугъл (Google Ads) от дълго време е главната платформа за целева онлайн реклама.

Партньорството на Гугъл с Meta/Facebook в програмата Open Bidding в началото беше част от следствието на Европейски Съюз, само че през предходната година то беше прекъснато. По-късно към европейското следствие бяха добавени нови доказателства, предоставени от португалските органи за защита на конкуренцията. Рекламната империя на Гугъл е част от правосъдни разногласия също в Обединеното кралство и Съединени американски щати.

Една публична тъжба от страна на Европейски Съюз може доста съществено да засегне главния бизнес на Гугъл, защото санкциите за нарушение на антитръстовите правила могат да доближат до 10% от общите годишни доходи на компанията. Паричните санкции, наложени от Брюксел до момента са коствали на Гугъл повече от 8 милиарда евро.

Европейската комисия може също по този начин да принуди Гугъл да промени своите бизнес практики и фирмена конструкция, което може да бъде още по-вредно за „ златната кокошка “ на Alphabet – (рекламите), в сравнение с финансовата глоба. Всичко евентуално ще бъде решено скоро, може би още през днешния ден или на следващия ден.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР