Google и Qualcomm обявиха партньорство за разработване на нов чип

...
Google и Qualcomm обявиха партньорство за разработване на нов чип
Коментари Харесай

Google и Qualcomm разработват платформа за смарт часовници, базирана на RISC-V архитектурата

Гугъл и Qualcomm оповестиха партньорство за създаване на нов чип „ Snapdragon Wear “, основан на архитектурата RISC-V – процесорът ще бъде в основата на идващото потомство решения за Wear OS, оповестява Android Authority. Архитектурата ще помогне на Qualcomm да интегрира лични ядра в платформата, осигурявайки ниска консумация на сила и висока продуктивност.

Когато бъде пуснат първият търговски модел на смарт часовник с Wear OS, основан на RISC-V, нужните приложения и постоянна софтуерна екосистема ще бъдат подготвени, макар че времето за стартиране на такова устройство към момента не е конкретизирано. Архитектурата RISC-V се трансформира във все по-очевиден съперник на ARM която се създава от английска компания със същото име. Чиповете с ARM архитектура се употребяват в множеството от актуалните смарт телефони, таблети, смарт часовници, компютри на Apple и конзоли Nintendo Switch. Големият им минус е този един-единствен разработчик, който изисква лицензионни такси от производителите на чипове.

RISC-V е отворена архитектура, която разрешава на всеки да създава свои лични процесори. Най-новите чипове, основани тази архитектура към момента не са достигнали продуктивността на флагманските ARM-базирани процесори, само че взаимен план сред Qualcomm и Гугъл демонстрира, че и двете компании я считат за подготвена за потреблението ѝ в носими устройства, а отсъствието на нужда от лицензионни такси евентуално ще се отрази удобно и на цената на крайния артикул.

В края на предходната година Гугъл разгласи, че в Android ще бъде внедрена поддръжка на RISC-V. Решението беше взето на фона на известията, че ARM възнамерява да промени схемата за лицензиране, като наложи лицензионни такси не на производителите на чипове, а на производителите на крайни устройства, изчислявайки заплащанията въз основа на цената на крайния артикул.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР