Новите правила на ЕС за технологичните гиганти са на път да влязат в сила: Всичко, което трябва да знаете

...
Google, Facebook, TikTok и други големи технологични компании, опериращи в
Коментари Харесай

Google, Facebook, TikTok и други големи технологични компании, опериращи в Европейския съюз, са изправени пред едни от най-мащабните усилия за почистване какво срещат хората онлайн.

Първата фаза от новаторските нови цифрови правила на блока ще влезе в сила тази седмица. Законът за цифровите услуги (DSA) е част от набор от регулации, насочени към технологиите, създадени от 27-членния съюз – отдавна световен лидер в борбата с технологичните гиганти.

DSA, който най-големите платформи трябва да започнат да следват в петък, е предназначен да предпази потребителите онлайн и да спре разпространението на вредно съдържание, което е незаконно или нарушава условията на услугата на платформата, като популяризиране на геноцид или анорексия . Той също така се стреми да защити основните права на европейците като неприкосновеността на личния живот и свободата на словото.

Някои онлайн платформи, които могат да получат милиарди глоби, ако не се съобразят, вече започнаха да правят промени.

Ето поглед към случващото се тази седмица:

Кои платформи са засегнати?

Досега 19. Те включват осем социални медийни платформи: Facebook, TikTok, X – известни преди като Twitter, YouTube, Instagram, LinkedIn, Pinterest и Snapchat.

Има пет онлайн пазара: Amazon, Booking.com, китайските Alibaba и AliExpress, както и германският Zalando.

Обект са магазините за мобилни приложения Google Play и App Store на Apple, както и търсачката на Google и търсачката Bing на Microsoft.

Google Maps и Wikipedia допълват списъка.

Ами други онлайн компании?

Списъкът на ЕС се основава на числа, предоставени от платформите. Тези с 45 милиона или повече потребители или 10 процента от населението на ЕС ще бъдат изправени пред най-високото ниво на регулиране на DSA.

Вътрешни хора от Брюксел обаче посочиха някои забележителни пропуски в списъка на ЕС, като eBay, Airbnb, Netflix и дори PornHub. Списъкът не е окончателен и други платформи може да бъдат добавени по-късно.

Всеки бизнес, предоставящ цифрови услуги на европейците, в крайна сметка ще трябва да спазва DSA. Те обаче ще се сблъскат с по-малко задължения от най-големите платформи и ще имат още шест месеца, преди да трябва да се подредят.

Позовавайки се на несигурността относно новите правила, Meta Platforms отложи пускането на своя конкурент в Twitter Threads в ЕС.

Какво се променя?

Платформите започнаха да въвеждат нови начини за европейските потребители да сигнализират за незаконно онлайн съдържание и опасни продукти, които компаниите ще бъдат задължени да премахват бързо и обективно.

Amazon отвори нов канал за докладване на предполагаеми незаконни продукти и предоставя повече информация за търговци трети страни.

TikTok предостави на потребителите „допълнителна опция за докладване“ за съдържание, включително реклама, което според тях е незаконно. Категории като реч на омразата и тормоз, самоубийство и самонараняване, дезинформация или измами и измами ще им помогнат да определят проблема.

След това „нов специализиран екип от модератори и правни специалисти“ ще определи дали маркираното съдържание или нарушава правилата му, или е незаконно и трябва да бъде премахнато, според приложението на китайската компания майка ByteDance.

TikTok казва, че причината за свалянето ще бъде обяснена на лицето, което е публикувало материала, и на този, който го е маркирал, и решенията могат да бъдат обжалвани.

Потребителите на TikTok могат да изключат системи, които препоръчват видеоклипове въз основа на това, което потребителят е гледал преди това. Такива системи са обвинявани, че водят потребителите на социални медии до все по-екстремни публикации.


Ако персонализираните препоръки са изключени, емисиите на TikTok вместо това ще предлагат видеоклипове на европейски потребители въз основа на това, което е популярно в техния район и по света.

DSA забранява насочването на реклами към уязвими категории хора, включително деца.

Snapchat каза, че рекламодателите няма да могат да използват инструменти за персонализиране и оптимизиране за тийнейджъри в ЕС и Обединеното кралство. Потребителите на Snapchat, които са на 18 и повече години, също ще получат повече прозрачност и контрол върху рекламите, които виждат, включително „подробности и информация“ за защо им се показват конкретни реклами.

TikTok направи подобни промени, спирайки потребителите на възраст от 13 до 17 години да получават персонализирани реклами „въз основа на техните дейности в или извън TikTok“.

Има ли отблъскване?

Zalando, немски онлайн търговец на дребно на мода, подаде съдебна жалба за включването си в списъка на DSA с най-големите онлайн платформи, като твърди, че се третира несправедливо.

Въпреки това, Zalando пуска системи за маркиране на съдържание за своя уебсайт, въпреки че има малък риск от показване на незаконен материал сред неговата изключително подбрана колекция от дрехи, чанти и обувки.

Компанията подкрепи DSA, каза Aurelie Caulier, ръководител на Zalando по връзки с обществеността за ЕС.

„Ще донесе много положителни промени“ за потребителите, каза тя. Но „като цяло Zalando няма системен риск (който представляват другите платформи). Ето защо не смятаме, че се вписваме в тази категория.“

Amazon е завела подобен случай във висш съд на ЕС.

Какво се случва, ако компаниите не спазват правилата?

Длъжностни лица предупредиха технологичните компании, че нарушенията могат да доведат до глоби на стойност до 6 процента от глобалните им приходи – което може да възлиза на милиарди – или дори забрана от ЕС.

Но не очаквайте наказания да дойдат веднага за отделни нарушения, като например неуспех да свалите конкретен видеоклип, насърчаващ реч на омразата.

Вместо това DSA е по-скоро за това дали технологичните компании разполагат с правилните процеси, за да намалят вредата, която техните базирани на алгоритми системи за препоръки могат да нанесат на потребителите.

По същество те ще трябва да позволят на Европейската комисия, изпълнителната ръка на ЕС и най-добрият дигитален орган, да погледне под капака, за да види как работят техните алгоритми.

„[Длъжностните лица на ЕС] са загрижени за поведението на потребителите, от една страна, като тормоз и разпространение на незаконно съдържание, но също така са загрижени за начина, по който работят платформите и как допринасят за отрицателните ефекти“, каза Сали Бротън Микова, доцент в Университета на Източна Англия.

Това включва разглеждане на начина, по който платформите работят със системи за дигитално рекламиране, които могат да се използват за профилиране на потребителите за вредни материали като дезинформация, или как функционират техните системи за стрийминг на живо, които могат да се използват за незабавно разпространение на съдържание, каза Бротън Микова , който също е академичен съдиректор в Центъра за регулиране в Европа, базиран в Брюксел мозъчен тръст.

Съгласно правилата най-големите платформи ще трябва да идентифицират и оценят потенциалните системни рискове и дали правят достатъчно, за да ги намалят. Тези оценки на риска трябва да бъдат изготвени до края на август и след това ще бъдат проверени от независим одит.

Одитите се очаква да бъдат основният инструмент за проверка на съответствието – въпреки че планът на ЕС е изправен пред критики за липса на подробности, които оставят неясно как ще работи процесът.

Ами останалият свят?

Промените в Европа могат да имат глобални последици. Wikipedia променя някои правила и променя своите условия за обслужване, за да предостави повече информация относно „проблемните потребители и съдържание“.

Тези промени няма да бъдат ограничени до Европа, каза нестопанската фондация Wikimedia, която е домакин на поддържаната от общността енциклопедия.

„Правилата и процесите, които управляват проектите на Wikimedia по целия свят, включително всички промени в отговор на DSA, са възможно най-универсални. Това означава, че промените в нашите Условия за ползване и Политиката за действия на Office ще бъдат приложени глобално“, се казва в изявление.

Ще бъде трудно за технологичните компании да ограничат промените, свързани с DSA, каза Бротън Микова, добавяйки, че цифровите рекламни мрежи не са изолирани в Европа и че влиятелните лица в социалните медии могат да имат глобален обхват.

Регламентите се „занимават с многоканални мрежи, които работят глобално. Така че ще има вълнообразен ефект, след като имате смекчаващи мерки, които се прилагат“, каза тя.

Източник: АП
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР