Google, Facebook и Amazon са сред компаниите, които ще свидетелстват

Google, Facebook и Amazon са сред компаниите, които ще свидетелстват ...

Американските технологични гиганти ще свидетелстват срещу дигиталния данък.


Google, Facebook и Amazon са сред компаниите, които ще свидетелстват в понеделник по време на изслушване пред американското правителство по повод френския данък върху дигиталните услуги, пише CNBC.

През юли Сенатът във Франция одобри 3% данък върху приходите на дигиталните услуги, спечелени в страната. Правилото важи само за организации с над 25 млн. евро приходи във Франция и 750 млн. евро в глобален мащаб.

Американското търговско представителство през юли започна разследване на новия данък, който определи като „неприемлив“. Властите в САЩ могат да въведат нови мита върху френски стоки и други търговски ограничения след приключване на общественото обсъждане на 26 август.

Директорът по международната данъчна политика на Amazon Питър Хилц посочва в писмено съдебно изявление, че над 10 хил. базирани във Франция малки и средни компании продават в онлайн магазините на Amazon и тя ги е уведомила, че някои такси ще се увеличат с 3% - за продажбите в Amazon.fr от 1 октомври.

Той допълва, че „американските продукти и услуги, продавани в онлайн магазина на Amazon във Франция, ще поскъпнат в резултат на данъка“.Още по тематаЗаплахите на Тръмп създават нови главоболия на МакронФренският дигитален данък е погрешен, но такъв е и отговорът на ТръмпЩе се отрази ли на България дигиталният данък за технологичните гиганти?

Ръководителят на глобалната данъчна политика на Facebook Ан Лий твърди, че данъкът „създава трудности за бизнес модела на Facebook и ще възпрепятства растежа и иновациите в дигиталната икономика“, както и ще изисква инженерни промени в системите на компанията.

Той допълва, че данъкът ще иска допълнително време и ресурси от компаниите.

Никълъс Брамбъл, който отговаря за търговските политики на Google, посочва в документите, че френският данък е „голямо отклонение от отдавна установените данъчни правила и е насочен към определени бизнеси“, като „вероятно ще породи спорове за това дали конкретни дигитални дейности да се „предлагат във Франция или в друг регион“.

Група от компании, включваща Airbnb, Amazon, Expedia, Facebook, Google, Microsoft и Twitter посочват в общо писмено изявление, че данъкът „е неоправдан, тъй като нарушава международните споразумения, и е неприемлив, тъй като е диксриминиращ и несъвместим с принципите на международната данъчна политика“.

Миналия месец американският президент Доналд Тръмп заплаши с въвеждането на мита върху френските вина, в отговор на дигиталния данък.

Други страни от Европейския съюз, включително Австрия, Великобритания, Испания и Италия, също обявиха, че планират да въведат подобни на френските мерки.

Източник: investor.bg