Google, един от водещите разработчици на квантови компютри в света,

...
Google, един от водещите разработчици на квантови компютри в света,
Коментари Харесай

Google планира да представи първия комерсиален квантов компютър през 2029 г.

Google, един от водещите разработчици на квантови компютри в света, разгласи проектите си да показа първия " потребен " търговски квантов компютър през 2029 година. Плановете на компанията бяха разкрити от Хартмут Невен, академик в Гугъл, който управлява програмата Quantum AI на компанията. Наскоро в Калифорния отвори порти нов кампус на Quantum AI, който ще разшири своята стратегия за проучвания и развиване на квантовите калкулации.

Гугъл възнамерява да влага милиарди долари в Quantum AI до края на десетилетието и да пусне на пазара „ потребен осъвременен “ квантов компютър. Новият кампус в Санта Барбара е оборудван с модернизиран квантов център за данни, лаборатории за създаване на програмен продукт и хардуер за квантови компютри. Например лабораторията Quantum AI разполага с криостати, които охлаждат квантовия компютър от вътрешната страна до рекордните 10 mK.

Въвеждането на квантови компютри ще разреши решаването на проблеми, които са отвън контрола на актуалните суперкомпютри: откриването на нови медикаменти, усъвършенстването на логистиката, изобретяването на нови материали, в това число акумулатори, моделирането на финансовите системи и работата с изкуствен интелект.

По-рано Гугъл разгласи постигането на квантово превъзходство и заяви, че 53-кубитовият квантов компютър GoogleSycamore е решил проблем за 200 секунди, който би лишил на суперкомпютъра на IBM Summit 20 000 години.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР