Голямото предизвикателство са лодките “ЯсенЕкспертите от списание The National Interest

...
Голямото предизвикателство са лодките “ЯсенЕкспертите от списание The National Interest
Коментари Харесай

„Битка“ под водата САЩ-Русия – 0:1

Голямото предизвикателство са лодките “Ясен ”


Експертите от списание The National Interest съпоставили характерностите на съветските атомни подводници от четвърто потомство по план “Ясен ” и техните американски съперници многоцелевите от вида “Вирджиния ”. Според тях с разпадането на Съюз на съветските социалистически републики и изгубването на руския флот Съединени американски щати получиха “морско предимство ” за години напред, на което в този момент хвърлят предизвикателство подводниците от план “Ясен ”, които са смъртоносни. От софтуерна позиция флагманите на флотовете на двете страни са многоцелевите К-560 “Северодвинск ” и подводниците от вида Virginia серии Block III. Подводницата “Северодвинск ” е по-бавна от американския си конкурент, само че се потапя по-дълбоко, като пределната й дълбочина доближава 488 метра. “Двете страни са добре съпоставими по въоръжението, отчитайки, че “Северодвинск ” има противокорабни ракети от комплекса “Club-S ” (Калибър), които разрешават на съветската подводница бързо да реагира на дейностите на вражеските съдове, въоръжени с малогабаритни торпеда ” – означават анализаторите. Подводниците от клас “Вирджиния ” са по-тихи и имат по-добри хидролокационни системи. В изгода на съветската подводница приказва нейната бърза реакция – К-560 по-бързо реагира на появяването на неочаквана цел благодарение на крилатите ракети. След края на Студената война Съединени американски щати обаче подцениха модернизирането на подводния си флот. След терористичните офанзиви от 11 септември 2001 година обстановката още повече се усложни и безусловното предимство над Русия към този момент го няма. Експертите смятат, че американците са изгубили предимство и в “битката ” под водата руснаците водят с 1:0.

Руската „ Акула “ е най-голямата, може да унищожи половината земно кълбо


 51-02-%d0%b0%d0%ba%d1%83%d0%bb%d0%b0 Най-голямата подводница в света е съветска по план 941 клас “Акула ”. Размерите са великански: дължина – 173 м., ширина – 23 м., водоизместимост – най-много 48 000 тона. Максималната дълбочина на потапяне е 500 м., екипажът е 150 души (от тях 50 офицери), самостоятелното корабоплаване – от 90 до 120 дни. Всяка подводница е въоръжена с 20 междуконтинентални балистични ракети с общо над 200 нуклеарни бойни глави с военен радиус 10 000 км. Разполага и с нуклеарни торпеда. Подводницата се задвижва от два атомни реактора и две газови турбини. Предвид района, в който оперира, “Тайфун ” има съоръжения на ледоразбивач и разрушава лед с дебелина над 2 м. На подводницата има всевъзможни екстри – има състезателен салон, сауна, басейн, ъгъл за домашни любимци. Подводниците могат да изстрелват ракетите си и от кей, а през Студената война са оперирали във водите на Северния Атлантик. Така ракетите изминават най-краткия път през Арктика до Съединени американски щати. Според военни експерти една подводница е способна да унищожи живота на половината земно кълбо.

„ Борей “ паникьоса Ню Йорк

 Със своето въоръжение атомната подводница “Борей ” преодолява всяка ПРО. Със своето въоръжение атомната подводница “Борей ” преодолява всяка ПРО.
Атомните подводници “Борей ” благодарение на ракетното си въоръжение могат да “преодолеят ” всяка система за ПРО, считат и западните специалисти. Подводните кръстосвачи със стратегическо предопределение от плана 955 “Борей ” са въоръжени с междуконтинентални балистични ракети “Булава ”. “Тези ракети са заслужен отговор на всяка система за ПРО, където и да е ситуирана тя. В който и да е океан, в случай че се опитат да ни покрият, “Борей ” ще преодолее тази защита ”, е мнението на съветски военачалник. Подводницата може да транспортира на борда си “смъртоносен товар ” от 16 броя балистични ракети “Булава ”. Един сходен снаряд съдържа към 10 нуклеарни блока с мощ към 150 килотона и може да нанесе удар по цел, която се намира на 9 000 километра от точката на изстрелването. Така Америка става лесна цел на тази подводница. “Борей ” е способна да нанася удари без да издава местонахождението си. Едно от огромните й преимущества и достижения е ниската й шумност. През юли 2012 година съветската подводница “Борей ” се появи на един километър от Манхатън и Статуята на Свободата и вся суматоха освен в Пентагона. Всички американци без изключение бяха шокирани по какъв начин ги е доближила.

„ Колорадо “ плава и със специфични елементи


 51-08-%d0%ba%d0%be%d0%bb%d0%be%d1%80%d0%b0%d0%b4%d0%be Миналата година с гала във военноморската база на атомните подводници Ню Лондон в щата Кънектикът Военноморски сили на Съединени американски щати одобриха в строя новата многоцелева нуклеарна подводница “Колорадо ” от клас “Вирджиния ”. “Колорадо ” е 15-та подводница от клас “Вирджиния ” и петата от модификацията “Блок III ”. За разлика от предходните модификации тя има две револверни пускови установки за по 6 крилати ракети “Томахоук ”. Предишните две модификации имат по 12 единични пускови установки. Този вид револверни установки са били преди този момент тествани на стратегическите подводници клас “Охайо ”, когато са били преоборудвани в многоцелеви. Направени са и известни промени по външния тип, които затрудняват откриването на “Колорадо ” от съперника. Цената на подводницата е 2,7 милиарда $.

Подводниците клас “Вирджиния ” имат водоизместване от 7800 т, дължина от 115 м. оптималната й скорост е от 34 възела, пределната дълбочина на потапяне 488 м. Екипажът е от 134 души. Освен с ракетите “Томахоук ”, подводниците разполагат и с четири торпедни апарата, диаметър 533-мм, през които може да се изстрелват и морски мини.

Американските Военноморски сили имат проекти да разполагат с общо 48 подводници клас “Вирджиния ”. Подводниците от този клас са предопределени за битка с подводници и кораби, за разузнаване и трансфер на части от специфичните сили. Преди три години в американския военен флот постъпи пък подводницата “Илинойс ” от този клас, издигната за същата цена като “Колорадо ”.

„ Кронщад “ е съвсем невидима


 51-06-%d0%ba%d1%80%d0%be%d0%bd%d1%89%d0%b0%d0%b4 В края на предходната година на тържествена гала по вода беше спусната най-новата съветска подводница.

Подводницата ще бъде разполагаем на съветските военноморски сили. Тя се споделя “Кронщад ”. Това е втората подводница от вида “Лада ”. Тези подводници се отличават с доста ниски нива на шумност и и високо ниво на автоматизация. Първата към този момент прави тествания, които да усъвършенстват бойните съдове. Подводницата има 10 установки за отвесно изстрелване на крилати ракети. Тя е снабдена с ново противохидролокационно покритие. Така, с помощта на своите маневреност ибезшумност, подводницата е на процедура незабележим евентуален съперник.

Тя е въоръжена с крилати ракети “Калибър. Предстои подводницата да премине през ходови и държавни тествания. Вече се работи по идната подводница от този вид. Тя би трябвало да излезе след няколко години. Работните действия са напреднали.

„ Казан “ се потапя на 600 м с 24 ракети

 Руските подводници от плана 885 “Ясен ” обстрелваха ислямистите в Сирия с крилати ракети от разстояние 2500 км. Руските подводници от плана 885 “Ясен ” обстрелваха ислямистите в Сирия с крилати ракети от разстояние 2500 км.
Преди две година на вода бе пусната най-новата съветска атомна подводница по план 885 “Ясен ”, която бе наименувана “Казан ”. Тя е въоръжена с целия набор от най-нови съветски корабни ракети и може да взема решение бойни задания във всяка точка на международния океан. Тези плавателни съдове са най-засекретените, най-тихите и най-най-мощните по своето въоръжение. По бойни благоприятни условия те постоянно са сравнявани със “Сийуолф ” (SeaWolf – на англ. морски вълк), от чието строителство Съединени американски щати се отхвърлиха по финансови аргументи, и “Вирджиния ” (Virginia). “Казан ” се потапя на повече от 600 м (обикновените доближават не повече от 300 м), което я прави недосегаема за всички модерни оръжия против подводници. Максималната скорост е над 30 възела (60 км/ч).

Тя носи противокорабни оперативно-тактически ракети “Оникс ” (24 ракети, по три във всяка шахта). На базата на тази ракета се създава хиперзвуковият ударен комплекс “Циркон ”. В пусковите й установки могат да бъдат сложени и далекобойни крилати ракети “Калибър ”. Тези машини за първи път демонстрираха опциите си в сирийската акция. Те направиха няколко залпа от 2500 км по позициите на терористите от “Ислямска страна ”.

„ Seawolf “ бяха упорит US проект от Студената война


 50-07-%d0%bc%d0%be%d1%80%d1%81%d0%ba%d0%b8-%d0%b2%d1%8a%d0%bb%d0%basievolf Подводниците от клас “Seawolf ”/морски вълк/ бяха планувани да бъдат най-хубавите, правени в миналото. Наследници на машините от клас “Лос Анджелис ”, те целяха да открият доминация на американците под вода.

Американският флот дава отговор на руския с упорит проект – основаването на подводници, носители на нуклеарни глави, които да отговорят на предизвикването. Подводните кораби от “Seawolf ” са конструирани да бъдат по-тихи от своите прародители и да се потапят по-надълбоко. Мощността на турбините доближава до 52 000 конски сили. В резултат скоростта, която може да бъде достигната под вода, е от близо 65 км/ч (35 възела). В бойните индикатори те се разграничават от своите прародители. Те са същински ловци под вода. Имат водоизместимост 7800 тона, дължина 115 м, дълбочина на потапяне до 488 м (1600 фута), скорост при цялостен подводен ход 34 възела. Съдът е въоръжен с четири торпедни установки с общо 26 торпеда, дружно с 12 ракети “Томахок ”, които се изстрелват от отвесни установки в носовата част на подводницата.

Цялата стратегия – за основаването на 12 подводници от този клас – се равнява на 33 милиарда щатски $. След разпадането на Съветския съюз обаче тя не се извършва до дъно и са основани единствено три. Въпреки че са били създадени единствено три подводници от клас “Seawolf ”, американският флот има изгоди от тях. Усъвършенстваните машини водят до основаването на клас “Вирджиния ” и до обилни усъвършенствания.

„ Охайо “ има безграничен запас


 50-03-%d0%be%d1%85%d0%b0%d0%b9%d0%be Проектът „ Охайо ” е серия от 18 американски стратегически атомни подводници трето потомство, влезнало в бойния строй от 1981 до 1997 година Подводниците се отличават от предшествениците си с бойния капацитет и с нарасналата скритност. Първите осем подводници от серията в началото бяха снабдявани с ракети „ Трайдънт-1″, по-късно четири от тях бяха превъоръжени с крилати ракети „ Томахоук ”, общо 24 броя. Останалите получиха на въоръжение ракетите „ Трайдънт-2″. Подводниците от вида „ Охайо ” са основата на стратегическите настъпателни нуклеарни сили на Съединени американски щати.

Размерите на подводницата са: водоизместване – над 18 000 тона, дължина – 170,6 м. Екипажът на подводницата наброява 100 души. Двигателната й установка е нуклеарна, който разрешава на дължината на курса на процедура да е неограничена. В този клас подводници са вложени едни от най-съвременните технологии за строителство на подводни кораби.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР