Голямото предизвикателство е контекстуализирането, което има три измерения - уменията,

...
Голямото предизвикателство е контекстуализирането, което има три измерения - уменията,
Коментари Харесай

Индустрия 4.0 преобръща масивите от данни: Информация 4.0

Голямото предизвикателство е контекстуализирането, което има три измерения - уменията, знанията и какво прави индивидът, споделя Анди Макдоналд

Информация 4.0 ще бъде една от най-важните движещи сили на Индустрия 4.0, акцентира Анди Макдоналд пред аудиторията на ETC 2018 в София

Индустрия 4.0 настава в индустрията с възхода на интернет на нещата (IoT), само че наред с това тя трансформира и структурата на данните и боравенето с тях на фона на всеобщата съгласуваност, потреблението на голям брой устройства и упованието за развиване на изкуствения разсъдък.

Светът, към който вървим, е комплицирана система от мрежи, учредени на изкуствен интелект, в която хора и машини са способни да осмислят и да вземат независими решения – а това визира всички ни и то по голям брой способи. Информация 4.0 ще бъде една от най-важните движещи сили на Индустрия 4.0, разкри Анди Макдоналд, специалист с 30-годишен опит в областта на техническата документи и съосновател на Information 4.0 Consortium, по време на откриващата си тирада на конференцията Evolution of Technical Communication 2018 (ETC 2018), която тече през днешния ден и на следващия ден в София.

Информация 4.0 е това, което прави допустимо да боравим с устройства като умни коли или смарт-очила, общувайки с машините по метод, който ни разрешава да работим по-ефективно и да се забавляваме по-добре, с помощта на силата на новите технологии. Информация 4.0 има няколко характерности:

Информационните „ молекули ” са самодостатъчни съставни елементи информация. Те могат да бъдат съединени в разнообразни конфигурации. Тези конфигурации от своя страна се трансформират гъвкаво и динамично в отговор на съответния подтекст.

„ Голямото предизвикатество на Информация 4.0 е контекстуализирането. Какво е подтекст? Той има три измерения и всеки от тях е обвързван с индивида – това са уменията, знанията и какво прави индивидът ”, изясни Анди Макдоналд пред гостите на ETC2018.

„ Например, моите устройства „ знаят “ дали съм в офиса, или съм на поляна в гората – това е локализацията ”, сподели Макдоналд. Според местонахождението на обекта, информацията, която е разумно да търси той, следва да е друга. Различни ще са и упованията на индивида и неговите планове по какъв начин да я употребява.

„ Най-трудното е желанието – да узнаем какво желае да направи обектът, какво чака, какво възнамерява ”, съобщи експертът. Именно поднасянето на информация съгласно съответния човек в съответната конюнктура, тъй че да му е потребна, е контекстното поднасяне.

„ Най-трудното е желанието – да узнаем какво желае да направи обектът, какво чака, какво възнамерява ”, споделя Анди Макдоналд

За да се сервира съответната информация – вярната настройка от осведомителни молекули, основателите на информацията следва да вземат поради всички аспекти от подтекста, в който е подложен потребителят. Дали това е човек, който се разхожда в гората, и желае да знае повече за даден тип растение, което е видял? Дали това е самолетен инженер, който поправя самолетен мотор в халето на летище „ Орли “ със смарт-очила и чака на тях да види вярната скица на електрическите съставни елементи на мотора? Какво ще желае да направи той с информацията, която търси? Как да му се сервира тя, с цел да е потребна за идната стъпка, която ще предприеме?

Именно това постанова контекстуализирането на информацията да се прави по този начин, че да следва мисловните „ пътечки “, по които потребителят на данните върви. Анди Макдоналд предлага основаването на „ потребителско странствуване ” по отношение на потреблението на информацията и даже „ мисловно картиране “ при образуването на конфигурациите от осведомителни модули.
още по тематиката
Още по-голямо става предизвикването поради това, че в дадения подтекст, след до момента с подобаващата информация, потребителят може да промени своите проекти и планове. Тези евентуални промени също би трябвало да бъдат взети под внимание. Това още повече постанова „ мисловното картиране ”, акцентира Макдоналд. Съвсем закономерно това допуска да се употребява комбинация от осведомителни типове – разнообразни типове информация.

Динамиката е неизбежна – и наложителна. Това значи техническата информация да се надгражда непрекъснато на база мнения на потребителите, недоволства до сервизните екипи и постъпили запитвания в кол-центровете. „ Ние не сме специалисти в дадена технология. Трябва да сътворяваме системи, които интегрират от ден на ден хора – значима е противоположната връзка, приносът на хората, които употребяват дадения артикул ”, изясни Макдоналд. Тези осведомителни съставни елементи би трябвало да бъдат интегрирани в осведомителните масиви, свързани с поддръжка, с образование и прочие

Също толкоз значим аспект от контекстуализацията е обвързването на поднасяните данни с профила на потребителя, неговите устройства и налични стратегии. „ Ние би трябвало да определим какви молекули информация са нужни в съответния случай. За задачата ще вземем поради доста източници ”, споделя Анди Макдоналд. Може би потребителят към този момент има дадени данни посредством своята поща в Гугъл, може би към този момент е превеждал нещо, открито в интернет? Тогава информацията, която следва да му се сервира, ще е друга, съгласно това какво е било към този момент предоставено.

„ Като експерти в областта на осведомителните технологии през днешния ден главното ни предизвикателство е да разработим нови принадлежности, нови способи и най-хубави практики, с цел да подсигуряваме, че предоставяме на потребителите информация, която дава отговор на техните упования и потребности, съответствайки на подтекста “, сподели в умозаключение Анди Макдоналд.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР