Голямото откриване на Епископската базилика на Филипопол започва в 10.30

...
Голямото откриване на Епископската базилика на Филипопол започва в 10.30
Коментари Харесай

Откриват Епископската базилика при невиждани мерки за сигурн...

Голямото разкриване на Епископската базилика на Филипопол стартира в 10.30 часа през днешния ден. На него се чака да пристигна американският дипломат Херо Мустафа, поканен е и някогашният министър председател Бойко Борисов.



Другите посетители, които чакаме, са някогашните министри на културата и туризма Боил Банов и Марияна Николова. Откриването ще премине при невиждани ограничения за епидемиологична сигурност.

Фоторепортерите ще стоят отделено от самите кореспонденти, с цел да се съблюдава отдалеченост. Те пък ще са на метри от групата с формалните лица.



Базиликата бе строена близо 4 години по план, финансиран от фондация " Америка за България " и Община Пловдив. Фондацията даде близо 8 милиона $, а общината 7 милиона лв..

Сградата е съчетала всички типове авангардни архитектурни решения - фасада със стъкла " Ламбърт ", сред които има изолираност, огромни текстилни пана от марката " Парасол ", всякаква форма на виртуална действителност. Посетители ще могат да гледат Епископската базилика такава, каквато е била, със специфични очила.



Мозайките ще се преглеждат от мостчета с подсилени стъклени подове. Климатизацията и отоплението на голямата постройка ще е енергийно дейно.

Откриването бе отменяно няколко пъти до момента по разнообразни аргументи. Името на обекта бе изменен от " Голямата базилика " на " Епископската базилика на Филипопол ". За него ще се грижи ОИ " Старинен Пловдив ".

Снимки от Наташа Манева

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР