Голямото коледно пазаруване вече започна. В Русе и стари, и

...
Голямото коледно пазаруване вече започна. В Русе и стари, и
Коментари Харесай

Как да разпределим правилно бюджета за празниците

Голямото коледно извършване на покупки към този момент стартира. В Русе и остарели, и млади, първо обезпечават подаръците за децата. В устрема си да зарадват околните си и да приготвят богата празнична софра, доста хора се увличат в харченето.

В един от магазините и вносните, и българските артикули за бита идват с 15 - 20% по-високи цени, признават търговците. Въпреки това, хората пазарят интензивно за коледните празници.

Винаги цената оказва въздействие, несъмнено. Търсят се всевъзможен вид дарове, съгласно възрастта, за която са предопределени играчките. Купуват се и дарове за дами, за мъже - парфюмерии, също домашни използва, сувенири, споделя Цветомир Радев, шеф на магазин.

Соня Петкова към този момент е избрала подарък за 6-годишното си дете, само че е съобразила цената с финансовите си благоприятни условия.

Съобразяваме се със заплатата, първо за сметките, сметките са най-важни и към този момент каквото остане, за децата.

Хората желаят да се почувстват щастливи и да зарадват околните си, само че не трябва да не помнят, че ни предстоят по-високи сметки за ток и вода, както и разноски за локалните налози, споделя специалистът Красимир Ениманев.

В един миг всички тези неща ще провокират ужас в бюджета. Българските семейства сега можем да кажем, че 50% са доста под критерия за оцеляване, споделя проф. Красимир Ениманев, началник на катедра „ Икономика” в Русенския университет „ Ангел Кънчев”.

Повечето възрастни русенци споделят, че ще купят дарове за внуците, само че ще се лишат от някои неща на коледната софра.

По думите на икономиста Красимир Ениманев е значимо преди да тръгнем да пазарим вярно да разпределим фамилния бюджет.

Бюджетът би трябвало да бъде разпределен по следния метод - една трета ще отиде допускам за храни и за трапезата, към една трета ще би трябвало да отиде за дарове и може би едни 20% би трябвало да бъдат спестени, които ще дадат опция за къса глътка въздух, изяснява проф. Красимир Ениманев, началник на катедра „ Икономика” в Русенския университет „ Ангел Кънчев”.

За да се оправят финансово с празничните разноски, някои прибягват до изтегляне на заеми, само че по-удачният вид, съгласно Ениманев, е да не прекаляваме с пазаруването на храна.

Репортер: Венета Николова
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР