Голямото жури, свикано от специалния прокурор Робърт Мълър, е одобрило

...
Голямото жури, свикано от специалния прокурор Робърт Мълър, е одобрило
Коментари Харесай

САЩ: Първи обвинения и арести за руската връзка в изборите

Голямото жури, свикано от специфичния прокурор Робърт Мълър, е одобрило в петък първите обвинявания по следствието на съветската интервенция в американските избори, заяви Си Ен Ен.

Още понеделник хората, на които бъдат повдигнати упрекнати, ще бъдат арестувани, споделя източник на малкия екран. Засега какъв брой души ще бъдат упрекнати, нито имената им, нито какво е било присъединяване им. Няма и публични мнения.

През май Мълър бе назначен за специфичен прокурор за следствието на „ съветската връзка “ избора на Доналд Тръмп, откакто президентът уволни шефа на ФБР Джеймс Коми. В началото на август Мълър свика Голямото жури.

„ Уолстрийт джърнъл “ цитира осведомени с следствието, съгласно които през вчерашния ден е било предявено обвиняване на минимум един човек.

Според източник на Ройтерс решението за арест, който Голямото жури е одобрило, е запечатано до понеделник по разпореждане на федералния арбитър и името на обвинявания ще се разбере в понеделник.

Тръмп и Кремъл изрично отхвърлят съветската интервенция в американските избори, а новият американски президент одобри с неодобрение назначението на Мълър за специфичен прокурор.

През януари американските разследващи организации заключиха, че Русия се е намесила в интерес на претендента Тръмп и срещу съперничката му Клинтън посредством хакерски атаки и агитация в обществените мрежи.

Според близки до Мълър той е разследвал финансовите връзки сред някои от съветниците на Тръмп и непознати държавни управления, измежду които тези на Русия и Турция, както и съмнения за пране на пари, укриване на налози и други финансови закононарушения.

Сътрудниците на прокурора са разпитвали дълго някогашния началник на администрацията на Белия дом Райнс Прибъс, някогашния представител Шон Спенсър и други висши представители на администрацията. През юли ФБР претърси дома на някогашния шеф на акцията на Тръмп Пол Манафорт

Във фокуса на следствието е и Майкъл Флин, консултант на Тръмп по време на акцията, а по-късно за малко консултант по националната сигурност, преди да подаде наложително оставка през февруари поради контактите си с съветския дипломат във Вашингтон.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР