Голямото енергийно обновяване на жилищните сгради в Пловдив забуксува още

...
Голямото енергийно обновяване на жилищните сгради в Пловдив забуксува още
Коментари Харесай

Какво се случва със санирането в Пловдив? Общината и 32 блока чакат 62 млн. лева от МРРБ

Голямото енергийно възобновяване на жилищните здания в Пловдив забуксува още преди да е почнало. Макар че още през декември 2023 година Министерство на регионалното развитие разгласи класираните блокове в Пловдив, 6 месеца по-късно няма никаква информация какво се случва с програмата.
Прочетете още
Община Пловдив към момента чака от Министерството на районното развиване да ги поканят за подписването на съглашения.

„ Без да ги подпишем и да получим средствата, няма по какъв начин да стартираме публичните поръчки за строителните действия. Чакаме… ”, съобщи сбито зам.-кметът по строителство инж. Тошо Пашов.

По процедурата  „ Подкрепа за стабилно енергийно възобновяване на жилищния сграден фонд – Етап I “ в границите на Националния проект за възобновяване и резистентност, в Пловдив бяха утвърдени 32 блока, а общата стойност на 62 млн. лв..

От утвърдените за саниране жилищни здания в Пловдив 11 са в регион „ Източен ”, 8  в регион „ Тракия ”, 8 в регион „ Южен ”, 3 в регион „ Централен ” и по един в регион „ Северен ” и регион „ Западен ”.

Все още не е ясно и кои ще са възложители на поръчките. В „ Северен ” и „ Западен ” евентуално ще бъдат правени от районната администрация, тъй  като имат по един блок.  Другите региони обаче съвсем несъмнено ще оставят на строителната дирекция да  бъде възложител.

Мъгла е и към втория стадий на санирането, където безвъзмездната помощ е 80%, а самоучастието – 20%. От 307 оферти за цялата страна едвам 10 са от Община Пловдив.  Най-много са кандидатствалите жилищни здания от регион „ Централен ” – 7, на идващото място е „ Южен ” – 2, както и един от „ Северен ”.

Въпреки че цената на втория стадий на санирането бе 282 млн. лв., общата стойност на предложенията от цялата страна са 152 млн. лв..  Това значи, че над 130 млн. лв. ще бъдат върнати на Европа.

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР