Голямо семейство, слънчева Калифорния, безгрижно детство. Даян Кийтън е най-голямото

...
Голямо семейство, слънчева Калифорния, безгрижно детство. Даян Кийтън е най-голямото
Коментари Харесай

Обаятелната Даян Кийтън на 77 години!

Голямо семейство, слънчева Калифорния, нехайно детство. Даян Кийтън е най-голямото от четири деца. Майка ѝ цялостен живот е играла една и съща роля – на съвършената стопанка. Мама Дороти пече курабийки, шие рокли на трите си дъщери, завива брачна половинка си, когато заспи на дивана, става преди всички, с цел да направи закуска. А в дребното си свободно време написа дневници. Лепи фотоси, прави колажи, разказва случилото се денем.

Продължава да го прави даже когато брачният партньор ѝ умира през 1990 година, а децата са от дълго време пораснали. Дороти умира на 86 години. След като я погребват, Даян Кийтън остава за няколко дни в къщата.

Изключва телефона си, заключва вратите и се качва на тавана. Там в кашони са струпани дневниците. „ Не водиш всички тези дневници, в случай че не искаш да изкрещиш – и аз съществувах, желая да знаете по какъв начин се усещам “, уверена е Даян. Там на тавана тя ще преоткрие освен майка си, само че и себе си. Ще се потопи в загатна за онази заран, в която стои пред огледалото в банята и за следващ път се пита по какъв начин може да е най-грозната от четирите деца.

Никога не е имала триумф с момчетата в гимназията. Все чака те да я виждат. А те пък настойчиво отхвърлят. „ Никога не са ме считали за хубавица. Аз бях от девойките с темперамент. Или най-малко ми се искаше да е по този начин “, ще признае Даян. 

Определено би трябвало темперамент, с цел да напуснеш колежа на 19, да кажеш „ довиждане “ на родната Калифорния и да отидеш в Ню Йорк. С една-единствена фантазия – да стане актриса. Бързо виждат гения ѝ, само че самата Даян е неуверена.

През 1968 година стартира да играе в бродуейския мюзикъл „ Коса “. Публиката ще я запомни като червенокосото момиче, което отхвърля да се съблече голо, до момента в който всички останали са. „ Не става въпрос за морал... е, може би да. Притеснявах се. Беше ме боязън. Един от актьорите ми сподели с доста сериозен звук: Даян, в действителност би трябвало да се съблечеш – грубо е да си без облекла. “

Така и не съумях да намеря нещо „ грубо “ или значимо в това да останеш гол “, твърди актрисата. Никога не е обичала да се разголва и в живота. Рядко споделя за персонални неща в изявленията, кавалерски мълчи на тематика „ мъжете ѝ ". 

 даян кийтън Getty/Gulliver

В „ Коса “ играе 9 месеца. Преди всяко зрелище актьорите получават по една ударна доза „ витамини “. Оказва се, че въобще не са витамини, а метамфетамини. „ Сякаш политаш. Много хора се пристрастиха. Тогава не знаехме какво вършим “, споделя тя. Даян в действителност ще полети. Но не поради метамфетамините. Предстои ѝ да срещне първия популярен мъж в живота си и дружно да покорят света. 

Тя (Даян Кийтън) се тормози, че е прекомерно висока. Той (Уди Алън) се тормози, че е прекомерно невисок. Свалят обувките си и застават един до различен. Обикалят няколко пъти сцената, хванати за ръка. По-висока е с два сантиметра. Става, не е съдбовно. Така протича прослушването, на което Даян Кийтън получава ролята в пиесата Play It Again, Sam.

 даян кийтън Getty/Gulliver

Какво ли щеше да стане, в случай че беше с три сантиметра по-висока? „ Помислих си, че е страхотна, още в мига, в който я видях. Но отвън подготовките се опасявах да я заговоря. И тя се опасяваше да приказва с мен “, ще признае по-късно Уди Алън. Един от най-големите тандеми в киното можеше в никакъв случай да не се реализира, в случай че Уди не бе събрал храброст да я предложения на среща.

И тези двама странни човеци с неоспорим гений и голяма доза нерешителност в последна сметка вземат решение да се опасяват дружно. Наемат си жилище в Ню Йорк. Обзавеждат го по този начин, като че ли апаш е минал през жилището и е изнесъл всички мебели. Важно е изкуството и те са на път да създадат гражданска война. Светът ще открие гения на Уди Алън като режисьор и сценарист.

 даян кийтън Getty/Gulliver

И обезоръжаващия сексапил на Даян Кийтън като актриса. Нежната им и странна обич ще продължи 6 години. Те в никакъв случай няма да приказват за възприятията си. Нито ще разказват връзката си като пламенна, сантиментална, бурна. Обичат се безшумно и търсещо. Работят буйно и провокиращо. Тя се трансформира в муза на Уди Алън. Правят три кино лентата дружно – киноадаптация на Play It Again, Sam (1972), Sleepers (1973) и Love and Death (1975). И тогава се появява тя - ролята на живота ѝ, филмът на живота му - „ Ани Хол “ (1977). 

„ Когато започнах кариерата си, не можех да пиша функции за дами. За мен те бяха като неодушевени предмети. След като срещнах Даян, станахме другари, заживяхме дружно, бях толкоз удивен и обуздан от нея като човек, че се влюбих. Като израз на любовта си започнах да пиша функции за нея. Написах „ Ани Хол “ за нея. И от този момент започнах да върша филми единствено за дами. Интересуваха ме единствено те “, твърди в изявление Уди Алън.

 даян кийтън Getty/Gulliver

Годината е 1979. Даян отваря сънливо очи. Рано е. До нея с разрошена коса и леко похъркващ лежи той. „ Какъв шанс имам, че съм тук, в този момент, с този мъж. Толкова брилянтен, хубав и надарен. Та аз даже не съм негов вид жена. Той е толкоз удивителен. И толкоз прекрасен... “, мисли си Даян Кийтън. Поредният популярен мъж в живота ѝ - Уорън Бийти. И следващ сътрудник на огромния екран.

Никой не знае по кое време тъкмо Даян Кийтън е имала връзка с Ал Пачино. Знае се единствено, че околните им връзки са почнали към края на 70-те години и са траяли до края на 80-те. На приливи и отливи. Ту са се събирали, ту са се разделяли. Запознават се около „ Кръстникът “, където Кийтън е в ролята на брачната половинка на Корлеоне (Пачино). Снимките на трилогията са извънредно тежки за нея. Чувства се като първокласничка на снимачната площадка. Изчервява се всякога щом срещне Марлон Брандо.

 Даян Кийтън Getty

Годината е 2001. Даян Кийтън е на 55. И за първи път обществено декларира: „ С мъжете съм дотук. Не мисля, че в миналото ще открия любовта. Дори не мога да си показва, че би трябвало да се целувам, да върша секс на тази възраст. Това, че нямам брак, не прави живота ми по-малко пълностоен. Митът за остарялата мома е цялостен отпадък. “ 

Но това, че Даян се е отказала от мъжете, не значи, че те са се отказали от нея. Не и съгласно приятелката ѝ Нанси Майърс, която режисира Даян и Джак Никълсън във кино лентата „ Невъзможно твой “ (2003). „ От всички дами, които познавам, Даян има максимален късмет да накара мъжете да се влюбят в нея. Действа им като магнит. “

Проблемът е, че Даян не се интересува дали са влюбени в нея. На 77 години тя към момента няма мъж до себе си. Но както знаем – не го и търси. Готова е да вложи силата си във всичко друго, само че не и в търсене на любовта.
 Даян Кийтън - една жена с несравним жанр!  Даян Кийтън - една жена с несравним жанр!  Даян Кийтън - една жена с несравним жанр!  Даян Кийтън - една жена с несравним жанр!
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР