Голямо саниране започва в Пловдив!, Дават 80 млн. лева за

...
Голямо саниране започва в Пловдив!, Дават 80 млн. лева за
Коментари Харесай

Как Община Пловдив сама саботира усвояването на 80 млн. лева за саниране

„ Голямо саниране стартира в Пловдив! ”, „ Дават 80 млн. лв. за енергийно възобновяване на блокове ”, „ Огромен интерес към санирането в Пловдив ” – това са единствено част от заглавията, която излязоха през  последните месеци по отношение на новата стратегия за енергийно възобновяване.
Прочетете още
Община Пловдив получи финансов запас от 80 млн. лв. за енергийно възобновяване на жилищните здания през Плана за възобновяване, само че съвсем несъмнено няма да може да ги усвои.

Причината – недалновидни решения при подготовката на програмата и ограничавания финансов запас за проучване и енергийна успеваемост. Новата стратегия, която разрешава санирането на блоковете,  има  условие за наложително енергийно проучване и правенето на механически паспорт на постройката. Оказва се обаче, че малко са блоковете, които имат такива документи, а не са доста и сдруженията на притежателите, можещи да си платят за такова проучване.

Преди две години Община Пловдив предприе верни стъпки за подготовката на програмата, като пусна социална поръчка за избор на компания, която да прави обследването на жилищните здания. Сумата по нея обаче бе едвам 1 млн. лв., като тя не може да поеме сериозният интерес към програмата за саниране.

Поради това и районните кметове са лимитирани – те могат да подават жилищни здания с обща площ до 32 000 РЗП, или общо 192 000 РЗП. Грубо това е към 4-5 блока на регион, защото и изискванията на програмата дават приоритет на огромните жилищни здания.  

За съпоставяне Община Бургас пусна социална поръчка и подготви 16 млн. лв. за механически паспорти,  като даже изпрати общински чиновници от врата на врата, с цел да набере повече претенденти и да се усвоят парите.

Зам.-кметът Пламен Райчев, който е възложител на поръчката съобщи, че е желал тя да е с доста по-голям размер.

„ Предложих 6 млн. лв. да бъдат заложени в бюджета за механически паспорти и енергийно проучване.  Защото още тогава се знаеше какво ще стане – не са доста хората, които могат да отделят средства  от 7-8 лева.  на квадрат за проучване. Въпреки това се взе решение да бъдат обезпечени единствено  1 млн. лв. ”, сподели Райчев.

Договорът с консорциума „ Проект консулт ” е за 7,8 лева за обследване  и механически паспорт на квадратен метър. Районните кметове пък към този момент подадоха първите 11 блока за безплатното проучване.

Най-големият от тях  е в регион „ Централен ”, който е на ъгъла на бул. „ Руски ” и „ 6 септември ” с величина от 22 000  РЗП. В централния регион са дадени още два блока, които  се намират на ул. „ Капитан Райчо ”  85-89 и 73-77.

В регион „ Източен ” също блоковете са три -  ул. „ Ландос ” 5- 15, блокът на ул. „ Босилек ” и ул. „ Буня ” и постройката на ул. „ Месемврия ” 5-9. В „ Тракия ” са утвърдени също три блока с номера 42, 3 и 50. В регион „ Южен ” е зданието на ул. „ Братя Шкорпил ” 1 -11 и в „ Западен ”  - ул. „ Царевец ” 16- 34.

Крайният период за кандидатстване по цялата стратегия е до края на месец май. Настоящият първи стадий планува интензитетът на безвъзмездната финансова помощ да е 100% от допустимите разноски.

Следващите стадии стартират да се включва и лично самоучастие на притежателите,  като финансирането от Европа при тях ще бъде до 80%.

Допустимите действия са замяна на дограми – прозорци и порти, изолираност на стени, покриви и други; реорганизация на отвесната система за отопление в хоризонтална, както и слагането на слънчеви системи.

 

 

 

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР