Голямо подземно езеро за пръв път беше открито под Южния

...
Голямо подземно езеро за пръв път беше открито под Южния
Коментари Харесай

Голямо подземно езеро беше открито под Южния полюс на Марс



Голямо подземно езеро за пръв път беше намерено под Южния полюс на Марс, като в никакъв случай до момента учените не се бяха натъквали на толкоз огромно количество течна вода на Червената планета. Световните организации цитират известие на Европейската галактическа организация.

" Радиолокационните данни, получени от апарата на ЕКА " Марс експрес ", свидетелстват за съществуването на течна вода под пласт лед и прахуляк в региона на Южния полюс на Марс ", се отбелязва в уеб страницата на ЕКА. Езерото е било намерено благодарение на италианския радар MARSIS, инсталиран на борда на сондата " Марс експрес ".

Езерото е с диаметър към 20 километра и се намира на дълбочина 1,5 километра под Южния полюс на Червената планета. То е предпазено от галактическите лъчи и " подхожда на изискванията за допустимо битие на форми на живот ".

По време на проучването на данните от радара, работещ от 2005 година, учените от университетите " Рома тре ", " Сапиенца " и университета в Пескара са могли да изяснят, че този водоем е съществувал от дълго време в неизменен тип.

" Резултатите от това проучване са изненадващи, разяснява проф. Алън Дъфи, професор в австралийския университет Суинбърн.

" Това значи, че съществуването на вода на Марс не е било незадълбочено и епизодично, както беше открито при предходни открития. Става дума за непрекъснати водни маси, които дават опция за възникването на живот в дълги интервали от време ". 

Някои учени са скептични по отношение на това дали може да бъдат открити форми на живот в подземното марсианско езеро, акцентира Франс прес. Твърде допустимо е водоизточникът да не е сладководен. Той се намира на 1,5 километра дълбочина в доста сурова и студена среда. Температурата може да бъде под тази на замръзването на питейната вода и сигурно езерото е в течно положение поради наличието в него на магнезий, калций и натрий. Поради тази причина е рано да се вършат заключения за съществуването на живот на Марс. Прекалената централизация на соли, поддържаща езерото течно, може да се окаже съдбовна за всевъзможен тип микробен живот, сходен на този на Земята.

Понастоящем планетата Марс е студена и пустинна, само че преди 3,6 милиарда години тя е била топла и влажна, като на нея е имало огромно количество вода и езера.

Информацията е на Българска телеграфна агенция.

Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР