Голямо мнозинство от страните членки на Съвета за сигурност на

...
Голямо мнозинство от страните членки на Съвета за сигурност на
Коментари Харесай

ООН отново призова талибаните да премахнат потисничеството срещу жените

Голямо болшинство от страните членки на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации приканиха през вчерашния ден талибаните, които ръководят Афганистан, да отстранен неотложно " потисническите " ограничавания против девойки и дами, в това число последната възбрана дами да работят за филантропични организации, която задълбочава към този момент тежката филантропична рецесия в страната, заяви Асошиейтед прес.

В взаимно изказване на 11 от общо 15 членове на Съвета за сигурност се споделя, че жените-хуманитарни служащи имат основно значение за справяне с " тежката филантропична обстановка " в Афганистан, тъй като те обезпечават " решаваща животоспасяваща поддръжка на дами и девойки ", до които мъжете не могат да доближат. В изказването се акцентира настояването на Съвета за " безконтролен достъп до филантропични организации без значение от пола ".

Японският дипломат в Организация на обединените нации Кимихиро Ишикане, който сега ръководи Съвета за сигурност, даде изказването на публицистите преди закрито съвещание на съвета, обкръжен от дипломати от останалите 10 страни членки, подкрепили декларацията - Албания, Бразилия, Еквадор, Франция, Габон, Малта, Швейцария, Англия, Съединени американски щати и Обединените арабски емирства. Четирите членки на Съвета за сигурност, които не поддържаха декларацията, са Русия, Китай, Гана и Мозамбик.

Посланикът на ОАЕ Лана Нусейбе, която свика срещата дружно с Япония, сподели пред публицисти след съвещанието, че съществени пунктове в полемиката са били единството измежду филантропичните организации, задължението на Съвета за сигурност, нуждата от продължение на контактите с талибаните.

Според дипломати някои от страните оказват напън Съветът за сигурност да одобри резолюция с гледище талибаните да анулират всички свои разпореждания във връзка с дамите и девойките, само че към момента е рано да се каже, че това ще се случи.

Говорителят на Организация на обединените нации Стефан Дюжарик заяви, че специфичният делегат на Организация на обединените нации за Афганистан Роза Отунбаева е споделила по видеоконферентна връзка, че рестриктивните мерки против дамите и девойките, наложени от талибаните, нарушават съществени човешки права и " опонират на уверенията, които талибаните дадоха преди да вземат властта, за ролята на дамите в тяхната страна ".

11-те членки на Съвета за сигурност също по този начин упорстват за незабавна анулация на възбраната девойките да посещават междинни учебни заведения и девойки и дами да следват в университети, както и за повдигане на рестриктивните мерки върху човешките права и свободите на дамите.

Посланичката на Англия в Организация на обединените нации Барбара Уудуърд написа в Туитър, че вследствие на възбраната за дамите да работят в филантропични групи " 15 % от неправителствените организации са спрели всякаква работа в Афганистан, а 68 % доста са лимитирали активността си ". " Хуманитарна помощ не може да има без дами ", добави тя.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР