Голямата звезда на ЦСКА-София Али Соу даде ексклузивно интервю за

...
Голямата звезда на ЦСКА-София Али Соу даде ексклузивно интервю за
Коментари Харесай

Али Соу: Щастлив съм на Армията, но трябва да вземем някои решения


Голямата звезда на ЦСКА-София Али Соу даде извънредно изявление за предаването „ Код Спорт “ по ТВ+. „ Перлата “ в офанзивата на " алените " несъмнено е любим на феновете на отбора. От ноември насам той се разписа цели осем пъти. Гамбиецът впечатли футболна Европа с двата си гола във вратата на Рома, а в петък донесе и триумфа против Левски в юбилейния си мач номер 100 за „ алените “.

- Здравейте, Али! Това е вашето второ изявление за " Код Спорт ". Доволен ли сте какво се случи с вас и ЦСКА през 2020 година?

- Наистина съм доста удовлетворен. Всичко с мен беше прелестно. Чувствам се като вкъщи си в ЦСКА. Доволен съм, че останах в София. Тук е отлично. За мен годината беше добра. Напоследък имахме и доста мощни резултати. Това ме прави още по-щастлив.

- Най-важните моменти за ЦСКА през годината бяха мачовете в Лига Европа. Всеобщото мнение е, че тимът игра доста добре. Кой съгласно вас беше най-силният мач - против Базел или против Рома в София?

- Мачът против Базел беше цялостен с страсти. Включително и тези след неговия край. Затова бих го определил като най-хубавия ни дуел в Лига Европа. Толкова доста страсти и толкоз доста опит събрахме в една вечер. В този миг влязохме в групите на шампионата и бяхме на седмото небе.

- Как празнувахте в Швейцария?

- Не знам дали мога да намеря верните думи. Купонът беше в действителност впечатляващ. Абсолютно наслаждение беше да виждам физиономиите на моите сътрудници. Всички бяха толкоз усмихнати и удовлетворени от живота. Една незабравима вечер на същинското благополучие.

- Лига Европа стартира за ЦСКА с вашия надвит гол против малтийския Сайрънс, откакто Ахмед Ахмедов изравни за 1:1. И приключи с двата ви гола против Рома. Кое от попаденията ви в шампионата най-вече цените?

- Може би ще ви изненадам, само че най-важният ми гол беше този в последната минута против Сайрънс. Благодарение на това попадение изживяхме всичко по-късно в Лига Европа. Голът ни даде мотивация да продължим. Класирахме се за идващия квалификационен кръг, излизайки от една в действителност сложна обстановка.

- Какво е чувството да играете против Крис Смолинг? И да вкарате два гола. Знаете ли, че неговият първи мач в евротурнирите беше точно против ЦСКА на този стадион с екипа на Фулъм през 2009 година?

- О, това е информация, с която вие ме изненадахте в този момент. Уникален опит е да играя против футболист от калибъра на Смолинг. Даде ми криле и предпочитание да го преодолея. Да съм футболист на ЦСКА, да играя против Смолинг и Рома - ето това е нещо, за което се живее. Гордея се. Но в действителност освен. И най-много тъй като ние не играхме просто против Рома. Ние победихме Рома. И няма по какъв начин човек, който обича ЦСКА, да не е удовлетворен от това.

- Нямаше ли късмет тимът да се класира на едно от първите две места в групата и да продължите напред?

- Мисля, че имахме този късмет. И вярвахме, че можем да го създадем. Дори и като втори в класирането. Вижте какво се получи като нареждане в карето. Сигурно доста хора си споделят: " А, ЦСКА можеше да завоюва още точки. " И евентуално имат право, само че футболът в действителност е непредвидима игра. Можехме да реализираме повече, само че би трябвало да сме удовлетворени и с това, което направихме.

- ЦСКА игра с трима разнообразни треньори в Лига Европа - Стамен Белчев, Даниел Моралес и Бруно Акрапович. При кого се чувствахте най-добре?

- Твърдя уверено, че всеки от тримата увеличи равнището на ЦСКА. Всеки по друг метод. Хората са удовлетворени, когато има положителни резултати. Победата над Рома даде самочувствие на всички, които са свързани с ЦСКА. Това е извънредно значим мач за цялото семейство, което се въплъщава с ЦСКА. Логично е да се каже - сегашният треньор свърши страхотна работа с тима. Така е, само че освен той го направи. Всички треньори, които сме имали през годината, са дали своя принос за успеха над Рома. Затова тази победа е и за всички тях.

- Какво промени Акрапович в ЦСКА?

- Много неща, само че преди всичко схемата. Убеди ни в неговия метод на игра. За благополучие в ЦСКА има задоволително футболисти, които могат да вземат участие в тази скица. Затова резултатите на тима демонстрират, че сме на верен път. Мисля, че ЦСКА се развива извънредно положително.

- Вие коя скица предпочитате - 4-4-2 или 3-5-2?

- Обичам да играя с сътрудник до мен. Съвсем друга история е, в случай че съм самичък в офанзивата. По принцип постоянно желая освен да въвеждам голове, само че по всевъзможен начин да оказвам помощ на тима ми да печели. Сега отбелязвам по-често попадения. И това несъмнено е с помощта на събитието, че до мен в нахлуване има човек. Много съм благополучен.

- В началото на сезона ЦСКА печелеше мачовете мъчно и в последните минути. А в някои от конфликтите даже не победи.

- Ще се върна и на това време. Тогава играех напълно самичък в офанзивата. Бих определил това като повода да не вкарваме доста голове. Освен това имахме и някакъв психически проблем. Страдахме пред гола. Но въпреки това успявахме да вкарваме в последната минута. Но страдахме. Това е истината. Не беше добре, само че се случваше във всеки от първите мачове за сезона.

- И вие не вкарвахте толкоз доста. Защо изпаднахте в такава рецесия? Как излязохте от нея?

- Винаги съм казвал, че футболът е цялостен с изненади. И ще ви повторя, че постоянно се старая във всеки мач да въвеждам голове. Това желаят и почитателите от мен. Моите съотборници също чакат да завърша сполучливо офанзивите. На първо място аз желая да вкарам. Но не постоянно се получава. Продължавам да се старая. В този миг се стараех да трансформира някои неща в играта ми, с цел да се върнат головете.

- Изпуснахте няколко дузпи. Как ви се отрази?

- Лично не ми се отрази, само че разочаровах някои почитатели. Възможности за гол постоянно идват. Моята работа е да съм на точното място. Някой път успяваш, различен път - не. Твърдя, че съм вкарал повече положения, в сравнение с съм пропуснал от дузпи. За мен няма нерешаващо осъществяване. Винаги съм удовлетворен, когато ми се даде късмет да изстрелвам. И към момента съм благополучен, че мога да удрям дузпи.

- Често ли се сещате за пропусната дузпа против Локомотив (Пловдив) във финала за купата на България? Това можеше да е първият ви трофей в ЦСКА.

- Това беше една от най-важните дузпи в моята кариера. Повечето от решителните съм ги вкарвал. Но на всеки футболист може да се случи да пропусне. Случвало се е даже и с най-големите в света. Това е футболът. Затова споделям, че нашата игра е цялостна с изненади.

- Какво ви споделиха съотборниците след мача?

- Ние сме един тим. И всички са били постоянно до мен. И аз съм бил един от тях. Не е имало нищо персонално. Ние се окуражаваме, поддържаме се постоянно. И тъкмо тогава моите другари от тима доста ми помогнаха.

- ЦСКА не е измежду тимовете, които постоянно получават дузпи. Готов ли сте отново да биете?

- Винаги съм подготвен да удрям дузпи. Ако ни дадат, аз съм на линия.

- В офанзивата на ЦСКА сега има сериозна конкуренция. Кой е най-хубавият ви сътрудник?

- Доволен съм, че имаме доста офанзивни футболисти. Някои могат да играят на моята позиция, други могат да са ми сътрудници. В ЦСКА има доста разнообразни по жанр нападатели. Това е доста значимо за тим с упоритости. Знам, че с мен или без мен ЦСКА ще прави доста в нападателен проект. Това е заложено в гените на тима. Но сега се усещам най-щастлив, когато имам сътрудник в офанзивата.

- Голям разкош е един тим да има толкоз офанзивна мощност.

- Определено.

- Но вие постоянно сте титуляр.

- Затова споделям, че съм благополучен, когато имам сътрудник. Ние сме благословени, че имаме толкоз положителни нападатели. Ръководството на клуба се старае да притегля в действителност класни футболисти. А треньорите имат привилегията да изберат кои тъкмо да играят.

- Имате доста награди в България - за състезател на месеца и за номер 1 на кръга. Кои най-вече цените?

- Емоциите са за цялостен живот и никой не може да ми ги отнеме. Най-важното е персонално аз да съм удовлетворен от това, което съм направил. След това идва признанието на хората, които гласоподават. Радвам се, че събрах много награди в българския футбол. Това несъмнено е самопризнание, което оценявам доста.

- Има въпрос, който не можем да подминем. Мислите ли, че ще играете в ЦСКА и през 2021 година?

- С наслаждение бих траял да бъда състезател на ЦСКА. Имам контракт до лятото на 2022 година. И каквото и да се приказва и написа, моята глава, моето тяло сега са на 100 % в ЦСКА. И по този начин ще е, до момента в който съм привързан и ме желаят в ЦСКА. Разбира се, трансферният пазар има своите закони. И не всичко зависи единствено от мен. И аз, и клубът, би трябвало да вземем решения. Но тъкмо сега съм доста благополучен в ЦСКА. Доволен съм, че съм в този тим. На този стадий възнамерявам, че ще съм футболист на отбора и през 2021 година. Повярвайте - главата ми е в ЦСКА.

- Съжалявате ли, че се провали прехвърлянето ви в Дижон?

- Случи е. Окей. Това можеше да е стъпка напред за мен. Но през днешния ден е различен ден за мен и аз му се любувам без да се обръщам обратно. Ако беше станал този трансфер, нямаше да вземем за пример да съм играл в мача против Рома, нямаше да съм вкарал два гола и да тържествувам с успеха. Затова няма място за никакви страдание. Напротив - благополучен съм, че ориста реши точно по този начин да се развият нещата. Няма значение на каква цена се случи.

- Защо въпреки всичко не отидохте в Дижон? Снимахте се с фланелка на тима.

- Това е въпрос, който би трябвало да зададете на двата клуба. След като всичко свърши, приказвах с президента на ЦСКА. Каза ми, че би трябвало да остана. А за мен това не беше драма, а наслаждение.

- Във Франция ли ви се играе? Или в друга страна?

- Никога не знаеш какво ще се случи на следващия ден. Всеки желае да има по-добро бъдеще. Франция има мощно състезание. С наслаждение бих играл там. Нямам проблеми с конкуренцията там.

- А кое състезание най-вече обичате да гледате по малкия екран?

- Висшата лига. Тя е моето развлечение през уикенда. Гледам безусловно всички мачове, които предават.

- Вече сте много време в нашата страна. Харесва ли ви България?

- Обожавам България. Това е като родна страна за мен. А и хората тук вършат всичко допустимо да се усещам по този начин.

- Има ли нещо, което не ви харесва в София?

- Труден и забавен въпрос. Заради вас се пробвам в този момент да измисля нещо, само че … не мога. Може би от време на време става прекомерно студено и би трябвало добре да се обличам. Но за друго отрицателно нещо не мога да се сетя. София е красива. Хората са прелестни. В България всичко ми е забавно. Обичам ви!

- Какво ви впечатли в България?

- Бях един път на отмора в Свети Влас и доста ми хареса.

- Коя ви е обичаната храна от българската кухня?

- Мисля, че се споделя … палачинка.

- С шоколад или със сладко?

- Повече с шоколад.

- Можете ли към този момент да говорите български?

- Мога да кажа някои неща. В началото приказвах единствено на британски и се веселя, че българите ми отговаряха. Когато пристигнах, бях напълно самичък. Не съм имал никого. Когато подписах контракта, започнах да се старая да изучавам думи. Сега мога малко да приказвам.

- Имате ли български другари?

- Да, доста и все приятни хора. Мога да кажа, че те са ми същински другари.

- Откакто дойдохте в ЦСКА, имате и мачове в националния тим на Гамбия.

- Не знам тъкмо какъв брой са. Два или три.

- Мечтаете ли да играете в Купата на африканските народи?

- Цялата страна мечтае за това. Ще ни бъде за първи път. Това ще е неповторимо освен за мен.

- Как футболът се промени в годината на пандемията?

- Много. Понякога беше напряко необикновено какво се случва. Не знаеш дали имаш право да тренираш или не. Хората към мен се разболяваха. Трябваше да си седим по домовете. Това беше доста отегчително. Като тим доста страдахме от обстановката. На моменти се постановяваше някои наложително да ги няма, само че беше добре, че има кой да ги замести. Лично аз ненавиждам доста този ковид. Мразя пандемията. Тя ни накара да спрем да упражняваме специалността си. Ние сме футболисти, а ни вързаха краката. Спряхме да вършим това, което обичаме.

- Какво е да се играе без аудитория?

- Емоциите са разнообразни. А футбол без страсти не съществува. Феновете са тези, които вършат настроението по стадионите. Без ентусиасти не можеш да чувстваш цялостно наслаждение от играта.

- Ако напуснете ЦСКА, бихте ли се върнали като посетител в България?

- Обичам България и сигурно бих се върнал. Ще се веселя.

- Бихте ли ни споделили нещо на български за край?

- Чакайте да се сетя. Не ме бяхте подготвили за това. Но въпреки всичко ще се опитам: " Благодаря доста за тази премия! " Благодаря ви за изявлението.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР