Голямата звезда на Ред Бул Макс Верстапен спечели надпреварата за

...
Голямата звезда на Ред Бул Макс Верстапен спечели надпреварата за
Коментари Харесай

Макс Верстапен триумфира на Гран при на Монако

Голямата звезда на Ред Бул Макс Верстапен завоюва конкуренцията за Гран при на Монако във Формула 1. Нидерландецът започва от полпозишън и съумя да задържи преднината си до самия завършек на надпреварата, като по този метод записа първи триумф в Княжеството. Интересното бе, че Макс трябваше да започва от втората позиция, само че минути преди началото на конкуренцията стана ясно, че Шарл Льоклер няма да може да взе участие в надпреварата поради проблем с болида си.

Още преди самия старт на надпреварата щета в скоростната кутия принуди Шарл Льоклер, който трябваше да стартира от полпозишън, да прибере болида си в бокса и трябваше да започва от алеята пред боксовете. Няколко минути по-късно обаче публично стана ясно, че младият монегаск няма даже да започва конкуренцията, откакто той излезе от болида си.

По този метод от първа позиция започва звездата на Ред Бул Макс Верстапен, а втори - Валтери Ботас от тима на Мерцедес. С едно място напред вторият водач на Ферари Карлос Сайнц.

След старта до произшествия не се стигна и Верстарен удържа първата си позиция. Ботас започва чудесно и имаше късмет да изпревари Макс, само че нидерландският водач на Ред Бул не му разреши това преди прекъсването за първи завой след най-късата права в календара от едвам 200 метра. Карлос Сайнц също резервира третата си позиция. Четвърти бе Ландо Норис, Пиер Гасли с Алфа Таури затвори топ 5.

Изпреварвания липсваха и към 20-ата обиколка промени в челото нямаше. Звездата на Мерцедес Люис Хамилтън вървеше още шести и се оплака изненадващо по радиото, че не може кара с темпото на Гасли, който беше позиция по-напред. Седми бе Себастиан Фетел за отбора на Астън Мартин. Серхио Перес с втората кола на Ред Бул вървеше осми и опитваше да изпревари Фетел на няколко пъти, само че четирикратния международен първенец не му разреши да направи това.

В 30-ата обиколка Хамилтън влезе първи в бокса от водачите и постави гуми „ хард “. Британецът се завърна на пистата на осма позиция. Обиколка по-късно Валтери Ботас също влезе за промяна на гуми, само че механиците се забавиха ужасно доста, като имаше проблем с това да смъкват предна дясна гума. В последна сметка се наложи финландецът да напусне конкуренцията.

Малко по-късно Фетел съумя да изпревари с чудесна маневра Гасли и излезе пети. Хамилтън продължаваше да върви седми.

В същото време двамата водачи на Ред Бул влязоха за промяна на гуми. Макс продължи да води след 35-ата обиколка, а Серхио Перес излезе четвърти. Хамилтън пък бе гневен по радиото, откакто видя, че освен още веднъж е зад Пиер Гасли, а и зад Фетел.

Състезанието продължаваше да се развива умерено, като промени в челото липсваха. В 68-ата обиколка Хамилтън влезе за промяна на гуми и постави употребявани такива " софт " до края на конкуренцията.

Британецът реши, че би трябвало да запише най-бързата обиколка, с цел да вземе спомагателната точка, само че нямаше късмет да се пребори с Пиер Гасли за шестата обиколка. Той стори това в 71-ата обиколка и записа най-бързата обиколка от началото на конкуренцията в Монако.

Определено много изненадващо се разви квалификацията във вчерашния ден. Тя бе извоювана от водача на Ферари Шарл Льоклер, който ще започва от полпозишън през днешния ден. Така „ черните кончета “ и монегаскът завоюваха първа стартова позиция за първи път след Гран При на Мексико през 2019 година.

Втори и трети ще потеглят надлежно Макс Верстапен с Ред Бул и Валтери Ботас с Мерцедес. Верстапен остана на 0.230 секунди зад Льоклер в квалификацията, а Ботас е на 0.255.

Четвърти е другият водач на Ферари Карлос Сайнц, до момента в който пети е Ландо Норис с МакЛарън. Шести се подреди Пиер Гасли с Алфа Таури.

Седемкратният международен първенец Люис Хамилтън с Мерцедес остана едвам 7-ми, а до него от четвърта стартова редица ще започва Себастиан Фетел с Астън Мартин. Топ 10 допълват още Серхио Перес с Ред Бул и Антонио Джовинаци с Алфа Ромео.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР