Голямата тема за Пловдив е градският транспорт - как да

...
Голямата тема за Пловдив е градският транспорт - как да
Коментари Харесай

Проектът за градска железница е сред приоритетите на Пловдив в новия програмен период

Голямата тематика за Пловдив е градският превоз - по какъв начин да понижим и изведем трафика от центъра, и да го насочим към така наречен градски автомагистрали. Релсовият превоз е опция с така наречен градска железница. Това сподели в изявление за Българска телеграфна агенция Стефан Стоянов, зам.-кмет на Община Пловдив по обучение, бизнес развиване и европейски политики. По думите му завършването на плана " Развитие на железопътен възел Пловдив ", финансиран по Механизма за свързване на Европа, ще постави основите на трасе за градска железница.

В Програмата за транспортна съгласуваност 2021-2027 година, утвърдена от Европейската комисия през октомври предходната година, е планът за втория стадий на модернизацията на жп възел Пловдив, който ще удвои съществуващия релсов път по бул. " Копривщица " и тези в северната и източната част на града. Така ще се образува едно " ухо " откъм изхода за Раковски, където влаковете ще могат да се завъртат в кръг, изясни Стоянов. По думите му концепцията на железницата е да " хване " директния трафик от северната и южната част на града и да го откарва до Северната индустриална зона.

Новото трасе ще има спирки в града и по " Голямо конарско шосе ", паркинги и бъдещи връзки към промишлените зони на града. Влаковете ще бъдат през 15-20 минути. С тази нова инфраструктура ще се реорганизира градският превоз, който да стане довеждащ и отвеждащ, добави зам.-кметът. S-банът е заложен и в Плана за интегрирано насърчаване на община Пловдив (ПИРО) до 2027 година. Стопанисването и управлението на бъдещата градска железница е в пълномощията на Националната компания " Железопътна инфраструктура ".

Ще бъде основана градска железница посредством потребление на трасетата на съществуващата железопътна инфраструктура и създаване на спомагателни спирки и връзки за обслужване на транспортната скица на града. С развиването на градската железница трасето до летище Пловдив ще бъде интегрирано към реализираните транспорти в границите на града, като по този метод ще се сътвори опция за по-добра съгласуваност на летището с транспортната мрежа на града и доста повишение на транспортите, е записано в плановите документи.

Осигуряването на железопътна връзка на гара Крумово с летище Пловдив, дружно с плана " Развитие на железопътен възел Пловдив " и проектите за концесия и развиване на летище Пловдив, ще обезпечат развиване на транспортната съгласуваност в границите на град Пловдив посредством развиване на актуален, сигурен и ефикасен железопътен превоз в ареала на града. С реализирането на плана ще се редуцира доста времето за пътешестване и ще се насърчи използването на публичния превоз.

Бъдещето на Пловдив и качеството на живот могат да се задържат, в случай че успеем да развием метрополията релативно равнопоставено с града, счита Стефан Стоянов. По думите му на към 30 минути от центъра на Пловдив живеят над 500 000 души и по тази причина е значимо и страната да се концентрира и да мисли за по-сериозен пакет от ограничения. Фокусирани сме по входно-изходните артерии на града със взаимни планове със прилежащите общини и Агенция " Пътна инфраструктура " по стратегия " Интегрирани териториални вложения ", където е хубаво няколко страни да вземат участие, добави Стоянов.

Другите два бранша при финансирането по европейски стратегии, по които работи общината, са общественият пакет и базовата инфраструктура - пътища, саниране на обществени и частни здания. По стратегиите има целеви пари за домове за възрастни хора и общините ще могат да аплайват. Населението застарява и всяка развита страна има потребност от такива домове, тъй като са незадоволителни, разяснява Стоянов.

По отношение на санирането на публични здания той изясни, че работят по планове за саниране на 12 учебни заведения, от които настройката им е тази година да завоюват най-малко четири. Само в Пловдив има към 150 публични здания, свързани с образованието. Сградите на детските ясли и градини са санирани на 95 на 100, само че половината от учебните заведения към момента не са. Вече стартира програмата за саниране на частни здания. Само в регион " Централен " има над 160 сдружения, които са подготвени да аплайват, означи Стоянов. По думите му в града има доста панелни и остарели жилища, чийто живот може да бъде продължен посредством саниране.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР