Голямата рецесия трябваше да сложи край на икономическия бум, който

...
Голямата рецесия трябваше да сложи край на икономическия бум, който
Коментари Харесай

Как да спрем растящото неравенство при следващата криза

Голямата криза трябваше да постави завършек на икономическия взрив, който направи богатите по-богати и остави останалите в прахта. Всеки смяташе тогава, че всички банкери от Уолстрийт и останалите богаташи ще пострадат най-вече - общо взето повтаряне на Голямата меланхолия, която изтри голямото неравноправие през 20-те години на предишния век.

Но това не се случи - дори по-скоро станахме очевидци на тъкмо противоположното, написа Bloomberg.

Изследване на Allianz от предходната година разкри, че сред 2010 и 2017 година разликата сред благосъстоянието на най-заможните и най-бедните пораства с четвъртия най-голям ритъм - след България, Словения и Нова Зеландия.

Резултатът е чудноват. Икономическите спадове нормално изравняват обстановката по напълно разбираеми аргументи: когато се унищожава богаство тези, които го имат, са най-засегнати. Затова в този момент е и извънредно значимо да разберем за какво през 2008 година това не се случи. Настоящата агресия в Съединени американски щати е на ръба да се трансформира в най-дългата в историята, а някои знаци към този момент алармират, че идната рецесия не е надалеч.

Ако техниките за битка с рецесията, употребявани през последното десетилетие, са отговорни за растящото неравноправие, централните банки се нуждат от нови принадлежности. А доказателствата, че тъкмо това се случва, се усилват.

Нов отчет на икономистите Ърнест Лиу, Атиф Миан и Амир Суфи подсказва, че точно Федералният запас е отговорен за обстановката. Ниските лихви, изключително когато са близо до нула, усилват неравенството. Заключението не е изненадващо. Ниските лихви поддържат пазара на акции и цените на други активи, а в това време понижават възвръщаемостта на хората с малко спестявания. 90 % от благосъстоянието на фондовия пазар в Съединени американски щати се има от най-богатите 10 %.

Но същите икономисти настояват, че не това е най-важната причина. Богатите имат по-голям достъп до заемни средства по време на рецесия.

Разбира се, имаме аргументи да сме скептични. Ниските лихви по време на Голямата меланхолия не стопираха икономическото равнене. Нещо повече - от този момент насам от ден на ден хора имат акции.

Каквото и да прави Фед в този момент, ясно е, че инструментите би трябвало да бъдат заменени. Още едно закъснение, което ще направи богатите още по-богати, а останалите не ще навреди и на доверието в банката, и в това на държавното управление.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР