Голямата полска писателка и носител на Нобелова награда за литература

...
Голямата полска писателка и носител на Нобелова награда за литература
Коментари Харесай

Нобеловият лауреат за литература Олга Токарчук идва в София

Голямата полска писателка и притежател на Нобелова премия за литература Олга Токарчук още веднъж идва в София. Тя ще бъде почетен посетител на първите у нас “Литературни срещи “ – нов формат на серия събития, проведени от фондация „ Прочети София “.

“Тези “срещи “ ще имат издания през април, юни и ноември и всяко от тях ще има друг фокус и формат. Специалният ни посетител ще идва постоянно през юни и по тази причина избрахме да стартираме тъкмо в този момент “, изяснява за Радио България Тодора Радева, програмен шеф на фондацията.

“Първото издание на “Литературни срещи “ ще бъде на 10 и 11 юни в новото пространство за модерни изкуства в София “Топлоцентрала “. На 10 юни специфичният ни посетител Олга Токарчук ще получи почетно звание Доктор хонорис идея на СУ “Св. Климент Охридски “, а вечерта от 19 часа е нейната открита среща с писателя Георги Господинов. Водещ ще бъде журналистът и стихотворец Димитър Кенаров.

На втория ден сме подготвили събитие, което до в този момент не се е случвало в България – един дълъг седем часов книжовен колаж от най-различни изяви във всички пространства на “Топлоцентрала “. Сред тях са полемика с присъединяване на Олга Токарчук и особено основан за случая пърформанс на режисьора Марий Росен по нейни текстове от “Чудати разкази “, който ще може да се види единствено и само в този ден и на това място. Ще има и книжарница, зони за отдих.

Подготвили сме особено място за превод, проведено от “Къщата за литература и превод “, в което отдаваме респект на всички преводачи и издатели на Олга Токарчук до този миг. Подготвена е и забавна игра с нейните неологизми, тъй като всеки, който познава творчеството ѝ знае, че тя доста обича да измисля думи или да ги употребява по нетрадиционен метод. Затова, без значение дали знаят или не полски език, хората ще се пробват да дадат своя интерпретация на тези забавни думи. Ще има литературни четения и две изложения. Едната е на корици и илюстрации по книгите на Олга Токарчук ", описа Тодора Радева.



Олга Токарчук е родена на 29 януари 1962 година в семейство на учители. През 1985 година приключва логика на психиката във Варшавския университет. Още по време на следването си работи в лечебен център за работа с младежи и в психиатрична клиника. След дипломирането си се реалокира във Вроцлав, а по-късно във Валбжих, където работи като терапевт. От 1998 година живее в дребното селце Краянов покрай Нова Руда, Югозападна Полша.

Токарчук е едно от най-важните имена в актуалната полска и международна литература. Популярността ѝ е голяма, а читателите ѝ я почитат най-много поради положителния усет, енциклопедичните знания, литературния ѝ и разказвачески гений.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР