Голямата перла на Перперикон – цялостният архитектурен ансамбъл, наречен “Тракийски

...
Голямата перла на Перперикон – цялостният архитектурен ансамбъл, наречен “Тракийски
Коментари Харесай

Тракийски дворец крие светилище на Дионис

Голямата перла на Перперикон – цялостният архитектурен отбор, наименуван “Тракийски замък светилище – столичен комплекс ” е измежду последните изненади от разкопките на скалния град. В него евентуално се намира светилището на тракийския господ Дионис, заяви ръководителят на изследванията проф. Николай Овчаров.

След направеното точно геодезично снимане и най-новите фотоси с дрон излиза наяве, че дворецът е бил най-малко на три етажа и се е състоял от няколко корпуса. Долният етаж е изсечен в скалите до 3-4 м. Само този етаж е с близо 1000 кв. м повърхност. Ако и горните са били такива, то общата повърхност е надхвърляла 3000 кв. м, уточни археологът.
 В двореца има храм, отдаден евентуално на източното провидение Митра и храм, отдаден на мъртвите, като към него има 12 гробници с подземие, само че те са ограбени и съществуват единствено като архитектура, съобщи проф. Овчаров. В двореца има храм, отдаден евентуално на източното провидение Митра и храм, отдаден на мъртвите, като към него има 12 гробници с подземие, само че те са ограбени и съществуват единствено като архитектура, съобщи проф. Овчаров.
“Има 2 огромни пространства, групирани към два вътрешни двора. Това са разнообразни езически храмове, тронна церемониална зала, дълга съвсем 30 м, подземия с гробници на царе и жреци. Най-важна е залата с огромен каменен олтар в северозападния ъгъл на двореца светилище, за която допускаме, че е била фамозното светилище с прорицалище на тракийския Дионис ”, посочи той.

По думите му дворецът и залата с олтара са свързани, като олтарът е опърлен и по тази причина се допуска, че това е “залата за прорицания ”. В нея се е правил този винено-огнен ритуал, за който учените Александър Фол и Иван Маразов изясняват, че по този метод при траките са се правили гаданията.

“Всичко това ни кара да считаме, че това прорицалище е на тракийския Дионис ”, съобщи проф. Овчаров.

Светилището е зародило на прехода сред бронзовата и желязната ера, в края на второто и при започване на първото хилядолетие преди новата епоха.

19 години разкопки


Вадят бронзови украшения


До 2000 година Перперикон тънеше в полумистика и в неизясненост, само че с тези 19-годишни разкопки успяхме да разкрием цялостната история на скалния град, уточни още проф. Николай Овчаров. Той означи, че към този момент се знае, че първите светилища на Перперикон са още от праисторическата ера.

Ученият сподели най-новите находки – бронзови украшения и нагръдни и напрестолни кръстове, открити в разкривания през 2018 година квартал от ХІІІ-ХІV в. в Южното подградие на града.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР