Голямата новина за последните 12 часа от напрежението между Русия

...
Голямата новина за последните 12 часа от напрежението между Русия
Коментари Харесай

САЩ очакват нахлуване в Украйна в средата на февруари, Германия пази Русия заради газа

Голямата вест за последните 12 часа от напрежението сред Русия и Запада е, че вест няма . Съединени американски щати и НАТО си на съветските претенции. От изявленията на двете страни стана ясно, че писмото е протоколно и не води до прогрес за деескалация на спора.

" Няма смяна, няма да има смяна ", сбит бе държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен . Твърда позиция резервира и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг . Той разгласи, че Алиансът " още веднъж подава ръка " на Русия, само че " в това време се приготвя за най-лошото ". Столтенберг удостовери, че НАТО няма да се откаже от приемане на Украйна и Грузия, а също няма да изтегли и своите сили от присъединените след 1997 година източноевропейски страни, включително и България.

В отговор заместник-председателят на Съвета за сигурност на Русия Дмитрий Медведев упрекна Алианса, че не е спазил обещанието си да не се уголемява, а съгласно външния министър Сергей Лавров " генералният секретар на НАТО губи връзка с действителността, мъчно е изказванията му да се одобряват съществено ".

Дипломатическият пат предстоящо ускори упованията за военни дейности. Заместник-държавният секретар на Съединени американски щати Уенди Шърман разгласи, че всички знаци сочат предстоящо навлизане на съветска войска в Украйна в средата на февруари . Американски медии цитират неофициални източници, съгласно които от Пентагона " за всеки случай " са в цялостна бойна подготвеност макар очакванията за кротичък излаз.

В същото време спорните изявления на президента Джо Байдън му докараха обвинявания от члена на Камарата на представителите на Кънектикът Марджъри Тейлър Грийн. Според нея президентът на Съединени американски щати обръща тил на Украйна поради държанието на Киев при петролната спекулация със сина му Хънтър . Скандалът удари по престижа на Байдън директно преди кандидат-президентската борба с Доналд Тръмп през 2020 година

Това не попречи на държавното управление на Байдън да удостовери внушителна продажба на оръжие за 2,5 милиарда $ на Египе т макар продължаващи опасения за положението на човешките права там. Сделката включва 12 транспортни самолета " Супер Херкулес Си-130 " дружно с съпътстващото съоръжение на обща стойност 2,2 милиарда $ и радарни системи за близо 355 милиона $.

Предвоенната подготовка тече с цялостна мощ и в Европа. Канада разгласи подготвеност да изпрати 400 бойци в поддръжка на Украйна. Планове за директна военна поддръжка разисква и Чехия . В отговор Беларус популяризира фотоси на пристигнали съветски изтребители Су-35с . Те ще вземат участие в взаимните учения при започване на февруари. Съседните прибалтийски страни също оповестиха приемане на непозната бойна техника, само че от Запада. Шест американски Ф-15 са към този момент в Естония, Литва чака през днешния ден 4 датски изтребителя, а Румъния изрази планове да усили контингента на НАТО на своя територия.

За разлика от северната си съседка, България не има намерение да приема непознати войски . След извършения Съвет за сигурност при премиера стана ясно, че държавното управление ще работи за деескалация на напрежението, само че в това време със личен батальон от 1000 бойци - напълно под българско командване .

За същия брой бойци, само че изпратени от Англия, оповестяват източници от " Даунинг стрийт ", представени от " Дейли Телеграф ". Според тях. " Подобни военни групи биха съответствали на тези, които в този момент са ситуирани в балтийските страни и Полша ", прецизира изданието.

Проблеми за Русия се обрисуват и откъм арктическата яка. Военно-технологичният прогрес на Кремъл в региона среща студен банкет от Финландия и Норвегия . След като преди дни от Хелзинки загатнаха, че присъединение към НАТО в обозримо бъдеще не е невероятно, в този момент министър председателят на Норвегия Йонас Гар Стьоре излезе с коментар, че " скупчването на съветски войски е симптом на уязвимост ".

Насред напрегнатата конюнктура Германия вкара в съвсем пародийно русло взаимоотношението на Запада с Украйна . От Берлин, което провокира бурна реакция от някогашния международен първенец по бокс Виталий Кличко. Понастоящем кмет на Киев, той назова помощта насмешка. Новината върна на дневен ред въпроса със строго персонализираното отношение на Берлин към Русия. Икономическият интерес за взаимоотношение с Кремъл по енергийният мегапроект " Северен поток 2 " трансформира страната в рисков помощник на Запада. Наложи се в публично изказване външният министър Аналена Бербок да твърди в противоположното. Неофициална информация сочи, че Германия е поискала енергийният бранш на Русия да бъде изключен от препоръчаните от Съединени американски щати наказания , защото доставките на газ и нефт за Европа могат да бъдат замразени. Говорителят на Държавния департамент на Съединени американски щати Нед Прайс пък предизвести, че " Северен поток 2 " няма да се осъществя, в случай че Русия нападна Украйна. Днес тематиката ще се трансформира в централен спор за Бундестага.

Притеснението на Запада от икономическото въздействие на Русия в Германия се трансферира в Италия . Там локалните бизнес водачи организираха видеоконферентен диалог с Владимир Путин макар апелите на италианското държавно управление да не го вършат поради заплаха от усилване на въздействието на Кремъл . В диалога Путин акцентира значимата роля на третата по величина стопанска система в Европейски Съюз като търговски сътрудник на Русия, а президентът на Италианско-руската комерсиална камара Винченцо Трани съобщи, че двете страни постоянно са успявали да преодолеят " представляващите предизвикателство външни фактори през последните години... посредством разговор ".

Редом с обичайния брифинг на говорителката на съветското външно министерство Мария Захарова и заместник-министърът на външните работи Сергей Рябков , упованията за идните дни са ориентирани към още няколко дипломатически събития. Русия и Украйна ще продължат договарянията си с френско-германско ходатайство след две седмици в Берлин, макар че съгласно специфичния делегат на Русия по украинския спор Дмитрий Козак е бил " нелек " . Новият канцлер на Германия Олаф Шолц пък ще се срещне с Джо Байдън на 7 февруари във Вашингтон.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР