Голямата ни актриса Невена Коканова отдавна не е между живите.

...
Голямата ни актриса Невена Коканова отдавна не е между живите.
Коментари Харесай

Невена Коканова и Раде Маркович - имало ли е забранена любов?

Голямата ни актриса Невена Коканова от дълго време не е сред живите. Но тя остави голям отпечатък върху българското кино - и неслучайно за персоналния ѝ живот се носят митове. Ето една от тях, споделяна във Facebook:
Това се случва през далечната 1964 година, когато животът на Невена се прекатурва вечно, откакто е определена за основната роля във кино лентата. Това е една история с основно „ И “ и обич с основно „ Л “ – „ Крадецът на праскови “ и той… Раде Маркович.
Тази изпепеляваща обич идва с гръм и тропот в живота на примата на родното кино. На снимачната площадка на сантименталната история по Емилиян Станев възприятията излизат отвън написания сюжет. В момента, в който героят на Маркович изрича към Коканова репликите: „ Защо те волим слънце мое, ти го знаеш, я те волим “, всички на терена застиват. Камерите като че ли забавят своя ход, а екипът се вцепенява. Режисьорът Въло Радев единствено отронва лека въздишка, безпомощен пред протичащото се. То към този момент е станало. Пламнала е огромната, неразрешена обич сред Раде и Невена.
" Още на първия дубъл се усети, че сред нас прехвърчат искри. Мисля, че филмът се харесва и през днешния ден, тъй като в него се разигра същинска обич, освен на екрана, а и нескрито. Това беше една обич, каквато може да се роди по време на войната ”, спомня си Маркович в свое изявление.
 82 години от рождението на Невена Коканова (ВИДЕО) 82 години от рождението на Невена Коканова (ВИДЕО)
На 12 декември се навършват 82 години от рождението на огромната българска актриса Невена Коканова. Дълги години тя е наричана " първата...
Любовта им е невъзможна, тъй като той е женен за сръбската звезда Оливера Маркович, актьор на Юголсавия, тя – омъжена за Любомир Шарланджиев.
Съпругът на Неве знае за увлечението ѝ. Той е търпелив, само че дава да се разбере, че би трябвало да избира.
" Не мога да кажа по кое време всичко това се трансформира в обич. Но го осъзнах чак след фотосите, когато се върнах в Белград. Аз се разведох, само че Невена не можа. Нейният брачен партньор бе с тежки сърдечни проблеми. Разводът щеше да го убие... ", споделя още артистът.
За функциите си в " Крадецът на праскови " Маркович и Коканова получават премиите за мъжка и женска роля на Фестивала на българското кино " Златната роза ", само че в живота огромната премия им се изплъзва. Седем години те крият тази невъзможна обич. Тя е обич на откраднати мигове, целувки, на секрети срещи и неизбежност. Прекрасна обич, поради която времето стопира, въздухът застива и земята стопира да се върти, единствено с цел да даде повече пространство и минути на влюбените да се обичат.
На аления килим във Венеция обаче ги възприемат публично като двойка и точно там Раде и Невена изживяват най-вълшебните си 10 дни. В началото на 70-те години двамата поставят завършек на бурния си разказ, само че остават другари до края на дните си.
 Спомен за Невена Коканова Спомен за Невена Коканова
Невена Коканова е българска актриса, наричана дълги години „ първата дама на българското кино ". Майка ѝ е от известна австрийска а...
В продължение на 40 години си пишат невероятни любовни изповеди и въпреки родните и югославските секрети служби зорко да наблюдават кореспонденцията им, те поддържат пламъка на любовта до края на живота си.
" Когато снимахме " Крадецът на праскови ", ни беше неразрешено да изричаме същинските си усеща. Тогава бяха други времена. Югославия беше на една страна, а България – на друга. Политиката диктуваше даже и персоналните усеща. По едно време ми идваше да зарежа артистичния си живот, тъй като ми беше писнало да съм актьор на сцената и отвън нея ", споделя Маркович.
Невена си отива от този свят на 3 юни 2000 година, на 61 година Коварната болест рак лишава живота на огромната актриса, която до последно не свежда глава, в никакъв случай не се оплаква и резервира статута си на безконечната и незабравимата. Последният й кей е с. Иглика в Еленския Балкан, където тя избира да линее безшумно и почтено.
От този свят, 10 години по-късно в хърватския град Забок си отива и нейната огромна обич – Раде Маркович. След гибелта му излиза наяве, че той е запазил всички писма, които са си разменяли с огромната му обич Невена. Раде е съхранил нейни невероятни изповеди, взаимни фотоси от кинофестивали от целия свят, както и снимки на красивата българска актриса.
Единственото, за което сръбският артист по този начин и не съумява да си елементарни е, че не е съумял да се сбогува с нея и до края на дните си страда, че не е могъл още веднъж да каже " Обичам те " на единствената и неповторима Невена.

Още от ШОУБИЗНЕС:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР