Голямата Невена Коканова е можела да живее още, ако лекари

...
Голямата Невена Коканова е можела да живее още, ако лекари
Коментари Харесай

Излизат потресаващи разкрития за смъртта на голямата Невена Коканова

Голямата Невена Коканова е можела да живее още, в случай че лекари не са объркали диагнозата й! Това разкриха с шок нейни близки, които ще опишат за случая на събирането във връзка 12 декември - денят, в който, в случай че беше жива, Коканова щеше да навърши 80 години.

Легендарната актриса издъхна през 2000 година след трудно боледуване. Във вестниците не бе оповестена публична диагноза, само че в съсловието се знаеше, че Венчето е умряла от злокачествено заболяване на белите дробове. Ракът е бил в напреднал етап, с доста метастази и възможностите за изцеление са били минимални.

Три години по-късно обаче се оказва, че е имало метод Коканова да бъде избавена. Нейната преждевременна гибел е резултат от нелепа здравна неточност, позволена в парижка онкологична клиника, оповестява " България Днес ".

В средата на 1998 година Невена за първи път се почувствала зле и отишла на обзор. Имала болки по цялото тяло, зной, постоянно й причернявало пред очите. В столичната Правителствена болница й създали кръвна картина, а след това назначили лекуване. Окончателна диагноза обаче не била сложена.

Месец по-късно близкият другар на Невена - милиардерът Августин Пейчинов, я препратил на съвещателен обзор в елитна френска болница, профилирана в региона на раковите болести. Там оповестили и първата диагноза на актрисата - израстък в мозъка без разсейки по тялото. Коканова незабавно била призната в клиниката, а великодушният Пейчинов поел разноските по престоя й във Франция.

" Започнаха интензивна химиотерапия. В началото даваха положителни шансове за цялостно изцеление, само че на третия месец нещата се утежниха още повече. В същото време изрично отказваха да вършат интервенция ", напомня си непосредствен сътрудник на актрисата от Сатиричния спектакъл.

На четвъртия месец Августин Пейчинов дошъл на рандеву в Париж. И се хванал за главата - Венчето гаснела от ден дневно, а лекарите, сякаш светила от европейски мащаб, непрестанно спорели между тях какво лекуване да назначат. Без да губи време, Пейчинов наредил на Коканова да си стяга багажа и да напуща клиниката. Двамата хванали първия аероплан за България и от летището отишли напряко във Военна болница. Невена била настанена по неотложност в пулмологията. Българските медици с смут открили, че френските им сътрудници са били в цялостно подвеждане - туморът в мозъка е бил просто разсейка на главно образувание, разположено в региона на белия дроб.

" Оказа се, че цялата терапия на французите е била неправилна. Те са изгубили четири скъпи месеца, лекувайки следствието, а не повода. Ако Невена не бе ходила до Париж, а разчиташе на нашите доктори, можеше да поживее още няколко години ", с тъга регистрират сътрудниците на великата актриса от " Тютюн " и " Момчето си отива ".

Въпреки героичните старания на българските експерти Коканова затваря очи напролет на 2000 година Държавата я изпраща с почести, а половин година по-късно кръщават и ямболския спектакъл на нейно име. По-късно  и неговите съратници не желаят да преглътнат грешката на парижките онколози. Съсипаният от тъга милиардер опитал да заведе дело против френската клиника по обвинявания в небрежност и незаконна немарливост. То обаче не се увенчало с триумф.

По случай 80-годишнината от рождението на първата дама на българското кино през днешния ден излиза и биографичната книга " Години обич. Невена Коканова " на създателя Георги Тошев. " Невена беше обичана и ще продължава да бъде обичана. Жена и актриса. Тя е от малцината в актуалното ни изкуство със статут на същинска звезда. Извоюва си го сама.

Напук на системата, на предразсъдъците, на догмите. В живота бе скромна, изглеждаше по този начин, като че ли по нищо не се отличава от другите. Това не беше поза. Това бе тя ", споделя Георги Тошев за положителната си другарка.

" Приживе Невена Коканова споделяше, че има трима огромни учители в специалността - Любомир Шарланджиев, Апостол Карамитев и Григор Вачков. Към тази тройка ми се ще да прибавим и Въло Радев, който я наложи в киното. Като оператор я снима в " Тютюн " и вижда, че с изключение на доста красива Невена е и доста фотогенична. Прибавяйки към това и гения й, той я снима към този момент като режисьор в " Крадецът на праскови ", споделя режисьорът Павел Павлов. Въло Радев умря на 28 март 2001 година Няколко дни преди да склопи очи, споделя на брачната половинка си Жени собствен сън: " Влизам в тунел, само че не пропадам в мрак.

Около мен е ярко, пространството е цялостно с бяла мъгла. Неочаквано изникна човешка фигура, която приближи към мен. След момент дистанцията сред нас изчезна, стопи се в мъглата и аз познах Венчето. Дойде усмихната, прегърна ме, хвана ме за ръка и сподели: " Хайде! Да вървим! ". Тръгнахме дружно от посоката, от която тя беше пристигнала... "
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР