Голямата награда на кинофестивала в Кан - Златна палма, бе

...
Голямата награда на кинофестивала в Кан - Златна палма, бе
Коментари Харесай

Жустин Трие грабна Златната палма на кинофестивала в Кан

Голямата премия на кинофестивала в Кан - " Златна палма ", бе присъдена на кино лентата на френската режисьорка Жустин Трие " Анатомия на едно проваляне ", предадоха международните организации. Това е третата жена режисьор, която печели най-голямото отличие на кинофестивала, след Джейн Чемпиън и Джулия Дюкурно, спечелили надлежно " Златната палма " през 1993 година  за " Уроци по пиано " и през 2021 година за " Титан ". 

Продукцията на 44-годишната Трие  разказва историята на писателка, обвинена в убийството на брачна половинка си, с който живее изолирано в планината. Жената се пробва да потвърди невинността си по време на правосъден развой, на който е заставен да участва и 11-годишният й наследник. Историята повдига въпроса за падението на индивида, за обстановка, в която човек се оказва упрекнат в нещо и би трябвало да потвърждава невинността си, предава Българска телеграфна агенция.

При приемане на оценката френската режисьорка Жустин Трие насочи остра рецензия против френското държавно управление, което тя упрекна, че пази концепцията за търгуване с културата и за налагане на една скица на преобладаваща власт, съобщи Франс прес.

Трие също така укори френското държавно управление, че прекършва изключителния темперамент на френската просвета. Режисьорката не пропусна да спомене и за месеците на общонародна готовност във Франция против пенсионната промяна, която увеличи възрастта за пенсиониране от 62 на 64 години. " Страната бе разтърсена от един исторически митинг против пенсионната промяна, който бе извънредно мощен и единомислещ ", сподели Трие. Тя добави, че това протестно придвижване е било отречено по един фрапантен метод във Франция в сходство с една скица на ръководство, в която има доминация и която е все по-лишена от комплекси.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР