Голямата награда на кинофестивала в Кан - Златна палма, бе

...
Голямата награда на кинофестивала в Кан - Златна палма, бе
Коментари Харесай

За трети път жена режисьор печели Златна палма в Кан

Голямата премия на кинофестивала в Кан - " Златна палма ", бе присъдена на кино лентата на френската режисьорка Жустин Трие " Анатомия на едно проваляне ", предадоха международните организации. Това е третата жена режисьор, която печели най-голямото отличие на кинофестивала, след Джейн Чемпиън и Джулия Дюкурно, спечелили надлежно " Златната палма " през 1993 година за " Пианото " и през 2021 година за " Титан ". 

Филмът на 44-годишната Трие  разказва историята на писателка, обвинена в убийството на брачна половинка си, с който живее изолирано в планината. Жената се пробва да потвърди невинността си по време на правосъден развой, на който е заставен да участва и 11-годишният ѝ син. Историята повдига въпроса за падението на индивида, за обстановка, в която човек се оказва упрекнат в нещо и би трябвало да потвърждава невинността си.

При приемане на оценката френската режисьорка Жустин Трие насочи остра рецензия против френското държавно управление, което тя упрекна, че пази концепцията за търгуване с културата и за налагане на една скица на преобладаваща власт, съобщи Франс прес.

Трие също така укори френското държавно управление, че прекършва изключителния темперамент на френската просвета. Режисьорката не пропусна да спомене и за месеците на общонародна готовност във Франция против пенсионната промяна, която увеличи възрастта за пенсиониране от 62 на 64 години. " Страната бе разтърсена от един исторически митинг против пенсионната промяна, който бе извънредно мощен и единомислещ ", сподели Трие. Тя добави, че това протестно придвижване е било отречено по един фрапантен метод във Франция в сходство с една скица на ръководство, в която има доминация и която е все по-лишена от комплекси.

По мотив на това изявление френската министърка на културата Рима Абдул Малак реагира с думите, че е била потресена от тази несправедлива вербална офанзива. Тя напомни, че филмът, получил " Златната палма ", е нямало да види бял свят без френския модел на финансиране на кинопродукциите, които разрешава едно неповторимо разнообразие. " Нека не забравяме това ", акцентира министърката. 

Жустин Трие до момента има общо девет продукции, в това число наградената довечера. Филмът ѝ  " В легло с Виктория " от 2016 година бе номиниран за френската кино премия Сезар, сходно на друга нейна продукция - " Битката за Солферино " през 2013 година  

Британецът Джонатан Глейзър завоюва специфичната Голяма премия на журито на кинофестивала в Кан тази година за британо-полската продукция " Зона на интерес ". Това е втората по значимост премия на феста. Филмът на Глейзър пресъздава живота на фамилията на комендант от нацисткия лагер на гибелта Аушвиц. С вкаменяващ сюжет, продукцията беше най-радикалната в конкурсната конкуренция, като де факто оставяше лагера на гибелта отвън полезрението и подлагаше на критика способността на хората да продължат да водят идиличен и спокоен живот в непосредствена непосредственост до ужаса. Присъждайки Голямата премия на журито на тази продукция, журито целеше да насочи обръщение, че злото не би трябвало да бъде възприемано като нещо нормално и тривиално.

Чан Ан Хунг

Наградата за постановка на кинофестивала отиде при филм, потапящ фена в света на френската кулинария и това бе продукцията " Страстта на Доден Буфан " на родения във Виетнам френски режисьор Чан Ан Хунг. Филмът слага в центъра на действието френските кинозвезди Жулиет Бинош и Беноа Мажимел. Действието се развива през 1885 година, като основната героиня Южени работи от 20 години като готвачка за фамозния кулинарен началник Доден. С годините сред двамата се поражда пристрастеност, от която пък се раждат и неповторими блюда, привличащи клиенти от целия свят в ресторанта им. 

Наградата на журито отиде при кино лентата " Паднали листа " на финландеца Аки Каурисмаки. Романтичната му комедия споделя за една елементарна любовна история сред елементарни хора - служителка в супермаркет и уединен и алкохолизиран служащ.  

Юджи Сакамото

Наградата за най-хубав сюжет на кинофестивала бе присъдена на Юджи Сакамото за кино лентата " Чудовище ", режисиран от Хирокадзу Корееда. Японската продукция споделя за видимо умерено предградие, в което избухва спор сред учениците в едно учебно заведение. В него са въвлечени последователно всички представители на локалното общество, а след известно време, децата, забъркани в учебния спор, изчезват.

С оценките за най-хубава актриса и най-хубав артист на фестивала в Кан бяха отличени туркинята Мерве Диздар и японецът Коджи Якушо. 

Коджи Якушо

Якушо получи премията за работата си във кино лентата " Съвършени дни " на немския режисьор Вим Вендерс. В него японецът интерпретира ролята на чистач на тоалетни от Токио, който през свободното си време се посвещава на книгите и музиката и на снимането на дървета. Якушо е един от най-прочутите модерни японски артисти. При приемане на оценката довечера той изрази специфична признателност на Вим Вендерс, тъй като е основал един необикновен персонаж. " Вим ми даде доста малко информация за персонажа. Имаше толкоз тайнственост към него. И до през днешния ден това си остава един персонаж, за който аз съвсем нищо не знам ", сподели артистът за героя си. Той добави, че работата с Вендерс е била за него едно необикновено прекарване. Продукцията, която е семпла и с доста малко разговор, демонстрира по един лиричен метод по какъв начин един затворен в себе си човек поради претърпяна в предишното контузия се отваря още веднъж към света.

Коджи Якушо е роден през 1956  г. в Исахая. Първоначално работи като кметски чиновник, преди да се посвети през 1979 година на актьорството. 

Мерве Диздар (втората отдясно)

Турската актриса Мерве Диздар завоюва премията за ролята си в кино лентата на турския режисьор Нури Билге Джейлан " За сухите треви ", разказващ за живота на преподавател от Източен Анадол, сблъскал се с обвинявания в полово посягане. 

" Бих желала да посветя тази премия на всички дами, които водят битка за превъзмогване на компликациите, произлизащи от това да живееш в този свят и да запазиш вяра ", съобщи актрисата при приемане на премията. Тридесет и шест годишната Мерве Диздан извършва ролята на активистка, ранена в атентат и носеща протеза, която се пробва да възвърне живота си и се влюбва в учебен учител, упрекван в педофилия.

Мерве Диздан приключва актьорство майсторство в университета в Чанакале в Турция и взе участие в редица театрални постановки, кинопродукции и сериали в родината си, за които е получавала доста национални оценки.

Инфо: Българска телеграфна агенция

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР