Голямата мечта на всеки маркетолог e да има големи групи

...
Голямата мечта на всеки маркетолог e да има големи групи
Коментари Харесай

Накарайте клиентите да заговорят за вас

Голямата фантазия на всеки маркетолог e да има огромни групи от клиенти, които въодушевено приказват за продуктите на неговата компания, разгласяват детайлни прегледи онлайн или изпращат известия в Twitter, свързани с марката, пишейки обстойно и нашироко най-много положителни неща. 

Звучи утопично, само че не е невероятно. 

Знаем, че достоверните рекомендации от другар („ някой като мен “) са надалеч по-влиятелни от цялата рекламна територия, която всеки в маркетинга може да закупи. В свят, доминиран от обществените мрежи, шумът сред потребителите може да накара една марка да изпъкне и да сътвори солидни облаги.

Има ли формула, която може да направи диалога за един артикул стойностен? И, най-много, има ли метод маркетингът да удължи този диалог?

Професорът по маркетинг в Wharton School of Business Джона Бергер и неговият докторант Ерик Шварц се заеха с предизвикването да отговорят на тези въпроси. Те направиха изследване на тема  „ Какво задвижва незабавния и нескончаем маркетинг от уста на уста? “.

И ето до какви заключения стигнаха:

Не е наложително продуктите, за които се приказва, да са забавни . Потребителите стартират да разясняват освен съвременни, нови неща, които намират за забавни. Бергер и Шварц считат, че в онлайн ситуацията хората се усещат повече следени от другари и познати и затова са по-мотивирани да разгласяват информация за марка, която ще бъде възприета добре от другите. Двамата откриватели назовават това „ мотивационна промяна “. (В изследването има и методология за дефинирането на „ забавните “ продукти).

Наблюдателите считат, че държанието на потребителите при контакта очи в очи е по-различно . При него е по-малка мотивационната промяна и повече се има поради за какви артикули мислят всички в избрания миг. Интересните благоприятни условия за покупка могат да станат мотив за неотложно решение, само че това избледнява бързо. Само това, че е забавен, не дава на продукта мощ, която да задържи диалога за него.

Добрата вест за маркетинга е, че магията на рекламата от уста на уста не е лимитирана до избрана продуктова категория. В верните условия общите артикули могат да генерират доста повече потребителски решения.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР