Голямата композиторка Зорница Попова е написала на листче емблематичния си

...
Голямата композиторка Зорница Попова е написала на листче емблематичния си
Коментари Харесай

Емблематична българска песен е била написана на листче

Голямата композиторка Зорница Попова е написала на листче емблематичния си шлагер " Боса по асфалта “.

Това разкрива създателят на текста Йордан Янков в книгата на Иван Георгиев " Вик за непосредственост – звездите за своята Зорница “. На 28 ноември се навършиха 95 година от рождението й, а следващата година на 2 юни ще станат и 30 година от загубата й. Кръгла годишнина през 2024 година ще има и първата й комбинация - " Шега “, аранжирана от Милчо Левиев, изпълнена от Естрадния оркестър на Комитета за телевизия и радио през 1964 година До 1974 година тя работи в симфоничния оркестър на Музикалния спектакъл " Стефан Македонски “, където свири на контрабас.

Шанс

" От работа се връщаше повече радостна, в сравнение с изтощена. Сядаше на фотьойла си, отваряше алената си лачена чанта и от там изваждаше някакво листче. На него се виждаха кратко изписани петолиния и ситни ноти. " Докато спя при огромните паузи в дупката на оркестъра, вземе та ми хрумне някой прекрасен претекст. Записвам си го. После, до момента в който пътувам в трамвая, дописвам… Виж какво е излязло “. Сяда на пианото и изсвирва някоя елементарна и доста красива мелодия. Често се случваше това. Така на листчета пристигнаха " Има късмет, няма късмет " и " Боса по асфалта ", които изпя Роси Кирилова, " Сто % любов " – за Георги Христов, " В дългия ден, в дългата нощ " - за Кристина Димитрова, " Припомни си моето име " - за Веселин Маринов и прочие Започнах да пребивавам с възприятието, че в тези песни от листчетата, както се споделя, няма празно – ставаха все свежи шлагери “, споделя Йордан Янков.

Съдба

За текста на " Боса по асфалта “ поетът споделя, че го е написал, без авансово да осведоми Зорница Попова за концепцията си и за формулировката на самото заглавие. " Така се случи. Тя прочете текста, без да каже нищо. После я просвирихме и изпяхме с текста.

" Добре – сподели най-после. – Има нещо извънредно в текста ти, поради което би трябвало да се одобри с интерес, да се запомни. Но ще забележим “. И като се върна от почивката си в Гложене, с наслада ми разказваше по какъв начин в Габрово видяла някакъв строител, който необут джапал в калта към градежа и си припявал доста бързо разпространявалата се ария: " боса по асфалта минавам, знам, че няма мода такава ", прибавя индивидът, написал най-вече стихове по нейните мелодии. " Въобще не имах вяра, че ще има тази орис. Но доста се веселя, че точно тя ми е написала един от най-големите шлагери. Зорница Попова беше доста тиха, доста скромна като човек, само че доста надарена и не инцидентно един от най-големите ми шлагери в моя репертоар, който и до ден-днешен ми е като визитка, е от нея - “Боса по асфалта ", първото ми дискотечно парче. Всъщност тя ми я предложи като мудна ария, само че тъкмо тогава бяха излезли " Модърн Токинг “ и правеха огромен възторг. Затова й предложих да я създадем в диско жанр. Ванко Пеев ни предложи Борето Чакъров за аранжимента, а през годините сме я осъвременявали няколко пъти, защото хората си я желаят. Последния вид направихме с Пламен Велинов и в действителност, в случай че не я извърша на концерта, все едно не съм пяла “, описа пред " Телеграф “ и самата изпълнителка Роси Кирилова.

Вик

След огромния триумф на " Боса по асфалта “ Зорница Попова написа в същия жанр такава ария и за Нели Рангелова. " Първата ми ария беше “Момче с алено яке ", а идната, която направихме с нея, беше “Щом си към този момент мъж ". Това беше в интервала, когато тя работеше и беше направила към този момент на Роси Кирилова “Боса по асфалта ", тъй че това “Щом си към този момент мъж " беше нещо като продължение на тази линия “, спомня си певицата. Затова и няколко години по-късно композиторката събира двете звезди в непредвиден дует. " Тя ни извика двете и ни предложи песента " Вик за непосредственост “. Първоначалният аранжимент обаче не ни хареса и го променихме, а тя беше доста прецизна в това отношение – в случай че не й хареса, го връщаше. Затова и записът звучи фантастично и до през днешния ден. Издадохме я на дребна плоча при започване на 1990 година, снимахме я в малкия екран, само че онлайн я изпълнихме за първи път за 40 дни от гибелта й “, показа пред " Телеграф “ Нели Рангелова.

19 артисти дебютират с нейни мелодии

19 български артисти са дебютирали в родния шоубизнес с нейни песни. Сред тях са: Мария Нейкова, Мими Иванова, Доника Венкова, Георги Христов, дует " Ритон “, Веселин Маринов, Кичка Бодурова, Мария Косара... " Зорница беше една от дребното дами композиторки, когато се срещнах с нея. Когато подготвях първия си албум, брачният партньор ми Георги Начев ме заведе при нея, с цел да ми напише ария, тъй като в нашите среди се говореше, че тя е една от мелодиците. Първото ни взаимно заглавие беше “Всичко е ария " и по този начин открих един прелестен човек “, споделя Роси Кирилова. " Тя беше първата композиторка, която ми предложи ария след “Златният Орфей " и тя беше първата, която направи по този начин, че да получа оферти от някогашната Германска демократична република да протоколирам на немски – особено за мен да се направи ария, особено за мен да се направи текст и да вземам участие там в няколко музикални стратегии. Всъщност тя беше индивидът, който постоянно първа подаваше ръка на младите реализатори и не съм първата, която го акцентира “, прибавя Нели Рангелова.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР