Голямата дилема днес пред Европа е дали притесненията за Западните

...
Голямата дилема днес пред Европа е дали притесненията за Западните
Коментари Харесай

Любомир Кючуков: Дилемата пред Европа е дали притесненията за Западните Балкани ще надделеят над страховете от тях

Голямата алтернатива през днешния ден пред Европа е дали терзанията за Западните Балкани ще надделеят над страховете от Западните Балкани. Това разяснява в предаването " 12+3 " проф. Любомир Кючуков , някогашен посланик, началник на Института за стопанска система и интернационалните връзки:

Дълго време Европа се опасяваше, че Западните Балкани ще привнесат неустойчивост, етнически и религиозни спорове, ще докара до мощна емигрантска вълна и така нататък Напоследък с терзанието за навлизането на външни фактори (тук се посочват Русия, Турция, Саудитска Арабия, радикалния ислям, в стопански проект и Китай), те провокираха този нов интерес на Европа към района. Само че би било доста парадоксално, ако Русия, Турция или радикалният ислям се трансфорат в главния мотор за евроинтеграцията на Западните Балкани. 

Съединени американски щати също демонстрират засилен интерес към този район, само че той е в областта на сигурността и енергетиката, уточни Кючуков. 

Берлинският развой, почнал през 2014 година е един от детайлите за присъединението, за приобщаването на Западните Балкани към Европейски Съюз. Свързаността е изведена като вътрешна тематика в границите на по-общия приоритет на Българското председателство Западни Балкани, напомни Кючуков.

Приоритетът Западни Балкани съгласно Кючуков изисква да се реанимира тактика, да се генерират процеси в страните-кандидатки, както и да се динамизират политики:

Това, с изключение на физическата връзка, значи и построяването на политическата и на икономическата инфраструктура на интеграция на района – в района и на района с Европа.

Коридор 8, който е единственият изток-запад, както и коридорите 4 и 10 от Централна Европа през Сърбия към България, буксуват, защото политически самата интеграция на Западните Балкани се е трансформирала в инерционна големина през последните години, означи още Любомир Кючуков.

Цялото изявление слушайте в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР