Голямата българска образователна платформа Школо (Schkolo), с чиито електронни дневници

...
Голямата българска образователна платформа Школо (Schkolo), с чиито електронни дневници
Коментари Харесай

След като британци купиха Школо: предателство, крадат личните ни данни, планът се изпълнява

Голямата българска просветителна платформа " Школо " (Schkolo), с чиито електронни дневници работят множеството наши учебни заведения, става част от английската " Джунипър Едюкейшън " (Juniper Education). Новината провокира разнопосочни безредици.

" Джунипър Едюкейшън (Juniper Education), най-големият снабдител на учебен програмен продукт и услуги във Англия, разгласи придобиването на " Школо " ООД - просветителната платформа за ръководство на учебните процеси, на която се доверяват над 1700 просветителни институции в България ", се споделя в формалното известие, оповестено на

През 2023 година приходите на сдружението " Школо " са малко над 3 млн. лв., споделят от компанията. Сделката е за 100% от компанията, която към този момент е еднолично акционерно сдружение.

" Клиентите на Shkolo в България ще продължат да получават поддръжката, отношението и нововъведенията, с които са привикнали и чакат от екипа. Настоящите клиенти на Juniper скоро ще научат повече за Shkolo и по какъв начин ще бъде приспособено към пазара във Англия, като интегрирано решение с водещите на пазара софтуерни решения за учебни заведения ", настояват от българската просветителна платформа.
" Какви ще са последствията за българското обучение ", пита Деян Стаматов
Новината за придобиването на " Школо " от английска компания провокираха разнообразни реакции. Със своя позиция се включи и шефът на 119-о учебно заведение в София, общински консултант от ГЕРБ Диян Стаматов, както и ръководител на Съюза на ръководителите в системата на националната култура в България.

" Какви ще са последствията за българското обучение от прекосяването на " Школо " на британския пазар? ", написа той.

И още:

" Един сполучлив български артикул, различим от шефове, учители, възпитаници и родители в цялата страна продължава напред своето развиване, само че в непознати ръце.

Кое постанова нуждата " Школо " да се продаде на непозната компания? Беше ли оценен продуктът на " Школо " на българския пазар? Какви ще са последствията за българското обучение от прекосяването на " Школо " на британския пазар?

Мисля, че всеки може да даде отговор на тези въпроси, а и да повдигне свои такива ", написа Стаматов и обърна внимание, че в случай че електронният дневник, който сътвори " Школо ", напусне напълно българския пазар, най-хубавата опция, която да го замести ще са " познатите до болежка хартиени дневници ".

" За творението НЕИСПУО... по-добре нито дума ", приключва поста си в обществената мрежа Стаматов.



Училищата у нас минаха на електронни дневници официално през 2022/23 година (макар изискването да бе заложено още 2016 година с новия учебен закон). И преди този момент обаче близо 80% от тях към този момент ги бяха въвели, ползвайки основно продукта на " Школо " като процесът беше мощно интензивен по време на пандемията от ковид.

Националната електронна осведомителна система за предучилищното и учебното обучение (НЕИСПУО) започва през 2022 година като тогава обаче имаше доста проблеми в метода ѝ на деяние, като затрудняваше и даже блокираше работата на учебни заведения и шефове.

Към началото на предходната образователна година 22/23 в позиция профсъюз " Образование " към КТ " Подкрепа "   дефинира НЕИСПУО като  " прекалено несъвършена ", докарала до " нечовечен дигитален стрес ".  И в този момент по-голямата част от учебните заведения не престават да употребяват системата на " Школо ".

Съществуват в този момент и терзания дали сегашната промяна на собствеността няма да пристигна със значими промени - като цени, обслужване и т. н.
" Предателство, закононарушение... "
Не закъсняха коментари като " изменничество по отношение на българските деца, родители и учители ", " закононарушение против националната сигурност " и т. н..

Сред главните обвинявания в обществените мрежи се появи и това, че английската компания дружно със софтуера придобива и персоналните данни на учениците и техните родители.

" Нямам думи. Планът се извършва. Честито на печелившите! ", заключи една от потребителките подмолно.

Друг изиска " ученическият бележник да се върне в раницата на детето ми " (в смисъл да се върне хартиеният вид, който предполагаше с изключение на всичко друго и лесни фалшификации - бел. ред.) 

" Всичко българско се разпродава! Та по този начин и Джоканов и сие желаят бързо замогване, посредством родопродаване!! ", е мнение от една от учителските групи.

И още:

" Трябва да ни унищожат. "

" Вече ще могат да имат елементарен достъп до най-подготвените български възпитаници...

Вероятно и в Британската империя трябват кадърни младежи... "

Не оказват помощ и противоположните причини, че банки, телекоми, електроразпределителни сдружения и т. н. са непозната благосъстоятелност и разполагат с не по-малък обсег от персонални дании от десетилетия, а че огромният теч на данни пристигна не от другаде, а от Национална агенция за приходите.
" Никой в Англия не се интересува от тройките на Иванчо "
Днес един от съоснователите на " Школо "  Мирослав Джоканов излезе с позиция, в която твърди, че персоналните данни, които са предоставени на платформата, не са предпазени.

Ето какво изясни той по-натам:

1. Продадени ли са данните?

Данните от дневниците (оценки, отсъствия и т. н.) НЕ са благосъстоятелност на " Школо ". Съответно те НЕ са обект на продажба. Собственик на тези данни са учебните заведения. " Школо " е единствено обработващ орган.

2. Имат ли достъп англичаните до тези данни?

Достъп до данните имат единствено чиновници на Школо ООД.

3. Имат ли британците интерес към въпросните данни?

Британската компания НЯМА никакъв интерес към административните данни на българските възпитаници. Juniper купуват българския артикул за да го интегрира в Англия. Повтарям - никой в Англия не се вълнува от тройките на Иванчо.

Ето и какво обясни Боян Юруков, като дава на практика рекомендации.

Все отново той не пропусна да означи и иронията на жалването на тематика персонални данни тъкмо във фейсбук.

" Осъзнавам иронията на това редица хора да се оплакват тъкмо във фейса, че " Школо " е продадена на " западен частник " притеснявайки се, че са им изтекли персоналните данни. Приветствам желанието на хората да се защитят и би било добре множеството упоменати да стартират да четат изискванията и договорите, които подписват ", написа Юруков.



Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР