Голямата българска образователна платформа Школо, с чиито електронни дневници работят

...
Голямата българска образователна платформа Школо, с чиито електронни дневници работят
Коментари Харесай

Чужденци купиха образователната платформа Школо, МОН сезира ДАНС и Комисията за защита на личните данни

Голямата българска просветителна платформа " Школо ", с чиито електронни дневници работят множеството наши учебни заведения, е добита от великобританска компания. По този мотив по-късно от МОН обявиха, че са сезирали ДАНС и Комисията за отбрана на персоналните данни за инспекция по случая.
От " Школо " оповестиха, че компанията от острова " Джунипър Едюкейшън " работи с над 14 000 учебни заведения във Англия, предоставяйки интегрирани софтуерни решения за класната стая, администрацията, ръководството на човешките запаси и ангажирането на родителите към просветителния развой.
" Shkolo е изключително значима част от всеобхватната гама софтуерни артикули на Juniper, като добавя водещите ни софтуерни решения, избор на над 50% от учебните заведения във Англия. Присъединяването на Shkolo е неповторима опция за основаване на необятна гама от услуги, ориентирани към образованието, които дават изцяло решение за ръководство на всички процеси в учебно заведение ", е представен Крис Скарт, основен изпълнителен шеф на Juniper. 
" С спомагателните запаси и експертиза на Juniper, ще подкрепим още повече шефове, учители и възпитаници, които употребяват нашата новаторска платформа ", споделя и шефът на " Школо " Любомир Ваньов. В известието на компанията е казано, че клиентите й в България " ще продължат да получават поддръжката, отношението и нововъведенията, с които са привикнали и чакат от екипа ". " Школо " продължава да работи в България. Училищата ще продължат да могат да употребяват продуктите ни. Имаме планувани нови разработки за България. Всичко, което е основано за българските консуматори, остава същото. Просто към този момент имаме поле за развиване на интернационално равнище ", разяснява пред " Сега " и Симеон Предов от " Школо ".
Въпреки това известно утешение, новината за продажбата мощно тормози родната аудитория. В обществените мрежи незабавно се завихриха всевъзможни мнения, предупреждаващи за приключване на персоналните данни на хиляди наши деца в Англия, които даже могат да застрашат националната ни сигурност. Отвъд спекулациите, стотици хиляди родители въпреки всичко се питат ще продължат ли да употребяват електронния дневник на shkolo.bg, с който са привикнали, и какви като цяло ще са последствията за българското обучение от прекосяването на " Школо " на британския пазар. 

Кой употребява е-дневника на " Школо "?

Училищата у нас минаха на електронни дневници публично през 2022/23 година (макар условието да бе заложено още 2016 година с новия учебен закон). И преди този момент обаче близо 80% от тях към този момент ги бяха въвели, ползвайки основно продукта на " Школо ". От компанията показват, че сега имат 1700 клиенти (общо учебните заведения у нас са към 2350).
През м.г. най-сетне бе въведена Националната електронна осведомителна система за предучилищното и учебното обучение (НЕИСПУО), която също поддържа електронни дневници и които страната предложи на учебните заведения. Въпреки че те са безвъзмездни, много образователни заведения избраха да продължат да употребяват услугите на " Школо " или на други снабдители (като да вземем за пример " АдминСофт " ) поради големите проблеми с въпросната национална е-система - шефовете се оплакваха неведнъж от сривове, неспособност да вкарат данните за всички свои възпитаници в нея и така нататък По неофициални данни на шефове близо 70% от учебните заведения не престават да употребяват електронния дневник на " Школо ", който има редица функционалности и преимущества - модули за оценки, отсъствия, мнения, контролни, междинен триумф на учениците, наставнически срещи, образователни материали, надпревари, проби и така нататък

С какви е-дневници ще сме следващата година?

На този декор, новината за продажбата на платформата тормози шефове и родители, най-малкото тъй като няма изясненост какво ще се случи в бъдеще с учебните заведения, които сега употребяват " Школо ". " Ние си имаме контракт до 14 септември 2024. После не знам концепциите на МОН ", разяснява Диян Стаматов, шеф на 119-то учебно заведение и ръководител на Съюза на работодателите в системата на националната култура. Във фейсбук той изрази страдание, че един сполучлив български артикул, различим от шефове, учители, възпитаници и родители в цялата страна и дал подтик на дигитализацията в родното обучение, продължава напред своето развиване, само че в непознати ръце. " Кое постанова нуждата " Школо " да се продаде на непозната компания? Беше ли оценен продуктът на " Школо " на българския пазар? Истината е, че в случай че електронният дневник, който сътвори " Школо ", напусне напълно българския пазар, най-хубавата опция, която да го замести, ще са познатите до болежка хартиени дневници. За творението НЕИСПУО… по-добре нито дума ", написа той.
Стаматов изясни, че към момента е рано да се предвижда с кои електронни дневници ще работи следващата година. " За " Школо " това е прогрес и опция компанията да пораства на нови пазари, тъй като английската фирма-купувач е много огромна. Не знаем обаче финансовите параметри на бъдещите им планове ", уточни той, допускайки, че е прекомерно допустимо следващата година компанията да изиска по-висока сума, която да е проблем за някои учебни заведения.  

Алтернатива ли е е-дневникът на НЕИСПУО?

" Прекалено самоуверено е да чакаме, че НЕИСПУО ще проработи с потенциала и силата на " Школо ". Националната система е информативен хъб, това е най-голямата осведомителна система в образованието, в нея има всичко - данни за възпитаници, учители, образователни стратегии, оценки, планове и какво ли не, до момента в който " Школо " е единствено електронен дневник, който обаче е по-ефективен и еластичен. Всички проблеми с " Школо " се позволяват бързо и навреме от админите, а с НЕИСПУО не може да се свържем даже не знаем кой стои зад него ", разяснява Стаматов. По думите му е-дневникът на НЕИСПУО е единствено образно разполагаем, само че не работи дейно. " Не се пращат есемеси на родителите за оценките на децата, няма информация в действително време ", уточни той. Според него в случай че единствено за един ден електронните дневници спрат, от който и да е снабдител, и 700 хиляди родители внезапно останат без връзка с учебните заведения и без информацията, която получават в този момент, това следва да докара до оставката на просветния министър.
Зададохме въпроси на министерството на образованието - какъв брой учебни заведения в България сега употребяват е-дневника на НЕИСПУО, създаден ли е той до дъно, какви функционалности има и работи ли дейно, както и чака ли се този артикул да бъде усъвършенстван и в случай че доста учебни заведения спрат да употребяват " Школо ", както е допустимо да стане следващата година, и минат единствено на този на НЕИСПУО, може ли МОН да подсигурява, че връзката през него сред учебните заведения и родителите ще е задоволително ефикасна. 
Оттам, дадоха отговор, че не са осведомени по никакъв метод за продажбата на " Школо " на непозната компания. " След издание на информация в медиите институцията сезира ДАНС и Комисията за отбрана на персоналните данни за инспекция на случая. МОН все още няма договорни връзки с " Школо ", само че доста от българските учебни заведения са техен клиент. С цел отбрана на тези просветителни институции министерството ще предприеме всички дейности за разяснение на случая. Вече е изпратено и писмо до компанията с искане неотложно да даде цялата налична информация, а дружно с това са сезирани и способените органи ", показват от МОН. Според тях казусът е индикативен, " че е оправдано потреблението на услугата електронен дневник към държавната система - НЕИСПУО ". Към момента над 830 просветителни институции работят с нея, разясняват оттова. 

Какво ще стане с персоналните данни на учениците?

От " Школо " разсеяха терзанията към допустимо приключване на персонални данни на учениците със следните уточнения. " Споразумението във връзка с отбрана на данните и осведомителната сигурност, подписано сред Школо ООД и всяка просветителна институция, е в действие и няма да бъде променяно ", обявиха оттова, допълвайки, че обработката на данни ще продължава да се осъществя при цялостно съблюдаване на българското и европейското законодателство.
" Данните от дневниците (оценки, отсъствия и т. н.) НЕ са благосъстоятелност на Школо. Съответно те НЕ са обект на продажба. Собственик на тези данни са учебните заведения. Школо е единствено обработващ орган ", показаха още от компанията. Оттам обясниха, че достъп до данните ще имат единствено чиновници на Школо ООД. " Британската компания НЯМА никакъв интерес към административните данни на българските възпитаници. Juniper купуват българския артикул за да го интегрират в Англия. Повтарям - никой в Англия не се вълнува от тройките на Иванчо ", разясни съоснователят на " Школо " Мирослав Джоканов във фейсбук.

Ответна реакция

Министерството на образованието и науката (МОН) не е било осведомено по никакъв метод за продажбата на " Школо " на непозната компания. След издание на информация в медиите институцията сезира ДАНС и Комисията за отбрана на персоналните данни за инспекция на случая, заяви пресцентърът на Министерството на образованието и науката.
МОН все още няма договорни връзки с " Школо ", само че доста от българските учебни заведения са техен клиент. С цел отбрана на тези просветителни институции министерството ще предприеме всички дейности за разяснение на случая. Вече е изпратено и писмо до компанията с искане неотложно да даде цялата налична информация, а дружно с това са сезирани и способените органи.  
Случаят е индикативен, че е оправдано потреблението на услугата електронен дневник към държавната система - Национална електронна осведомителна система за предучилищното и учебното обучение (НЕИСПУО). Към момента над 830 просветителни институции работят с нея, осведомят от МОН.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР