“Голяма загуба за Беларус и Украйна. Близо до Лисичанск при

...
“Голяма загуба за Беларус и Украйна. Близо до Лисичанск при
Коментари Харесай

Командирът на Беларуския батальон в Украйна е загинал при отблъскване на танкова атака -

“Голяма загуба за Беларус и Украйна. Близо до Лисичанск при отбиване на съветска танкова офанзива е бил погубен Иван Марчук - Брест, пълководец на батальон “Гигант ” от беларуския полк “Кастус Калиноуски ”. Няколко други беларуски доброволци се водят изчезнали или са взети в плен. ” Това заяви в Туитър беларуският публицист и държавник Тадеуш Гичан.

На 26 юни батальонът " Волат " от полка " Кастус Калиноуски " взе участие в сдържането на танков пробив на окупаторите в региона на Лисичанск.

“Малка група наши бойци започнаха неравна борба с превъзхождащите сили на съперника. След няколкочасово стълкновение съветските елементи бяха отблъснати, с РПГ беше унищожена техника на врага, като единствено едно от нашите момчета беше леко ранено. ” - описаха от полка. Месомелачката почнала по-късно, когато против дребния отряд на беларусите били хвърлени тежки съветски сили. В един миг връзката с отряда била изгубена.

В първите дни след сражението от управлението на беларуския полк съзнателно пазили тишина, с цел да обезпечат опция за възможна замяна, в случай че доброволците са взети в плен.

“Сега прекъсваме мълчанието си, с цел да съобщим с болежка в сърцата, че командирът на батальон „ Гигант ” с позивна Брест почина героично при осъществяване на своя военен дълг. ” - пишат от командването на полка.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР