Голяма свада е избухнала между лидерите на талибаните само няколко

...
Голяма свада е избухнала между лидерите на талибаните само няколко
Коментари Харесай

Талибани са се сбили в президентския дворец на Афганистан

Голяма кавга е избухнала сред водачите на талибаните единствено няколко дни след формалното основаване на ново държавно управление на Афганистан. Това оповестиха за „ Би Би Си “ висши чиновници от придвижването.

Привърженици на две съперничещи си фракции са се сбили в президентския замък в Кабул. Предполагаемата причина гравитира към това кой е направил най-вече, с цел да обезпечи победа на Съединени американски щати и по какъв начин властта е разграничена в новия кабинет. Талибаните отхвърлиха тези изказвания.

Групата пое контрола над азиатската страна тъкмо преди месец и разгласи страната за „ Ислямско емирство “. Новото държавно управление е формирано единствено от мъже, някои от които високопоставени талибански фигури. Част от тях са свързани с офанзивите против американските сили през последните две десетилетия.

Спорът става ясно, откакто съоснователят на талибаните Абдул Барадар изчезна от полезрението за няколко дни. Той бе разгласен за вицепремиер в кабинета, управляван от Мохамед Хасан Ахунд.

Според източници Барадар и Халил Хакани, който е министър по бежанските въпроси и видна фигура във войнствената мрежа „ Хакани “, си разменили мощни думи, до момента в който техни почитатели се карали между тях в близост. Други двама души също удостоверили за разногласието. Барадар е неудовлетворен от структурата на краткотрайния кабинет. Съобщава се също, че казусът произлязъл от това кой би трябвало да поеме заслугата за успеха в Афганистан.

Докато Барадар счита, че акцент би трябвало да се сложи върху дипломацията, реализирана от хора като него, членовете на „ Хакани “, която се управлява от една от най-висшите фигури на талибаните, споделят, че това е реализирано посредством битка.

Именно Барадар подписа съглашението от Доха за евакуиране на американските военни от Афганистан. Той е и първият талибански водач, комуникирал непосредствено с американски президент. Това се случи с телефонно позвъняване с Доналд Тръмп през 2020 година.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР