Голяма промяна в училищата. Въвежда се механизъм за борба срещу

...
Голяма промяна в училищата. Въвежда се механизъм за борба срещу
Коментари Харесай

Голяма промяна в училищата: Пускат гореща телефонна линия за ...

Голяма смяна в учебните заведения. Въвежда се механизъм за битка против дрогата. Ученици ще могат да подават неизвестен сигнал, в случай че някой в класа се друса или предлага опиати.

Учителите пък ще бъдат инструктирани по какъв начин да разпознават деца, които протягат ръка към дрогата. Това е заложено в механизъм и логаритъм за деяние, публикувани със заповед на министъра на образованието Галин Цоков до школските шефове. Целта е битка с разпространяването на опиатите в образователните заведения.

Училищата би трябвало да имат подготвеност да основат неотложно екипи за помощ и връзка с други институции, ако възпитаник употребява или популяризира дрога.

Необходимо е да бъдат обезпечени благоприятни условия учениците да алармират - да оповестят на шеф или заместител, да се посъветват с педагогическия консултант, да подадат неизвестен сигнал на 0878332376.

Директорите са длъжни да срещнат фамилиите с напътствията и към този момент са планувани наставнически срещи в пловдивски учебни заведения. Информират ги и при открити съответни случаи, в това число за опциите за поддръжка и помощ.

Всеки проблем се преглежда самостоятелно. Родителите се канят на среща с управлението и представители на здравните служби, с цел да обсъдят метод и дейности.

Механизмът е квалифициран от работна група в МОН с присъединяване на представители на Министерството на здравеопазването, Министерството на младежта и спорта, Държавната организация за протекция на детето, Главна дирекция „ Национална полиция “, ГДБОП, Агенция „ Митници “, Национално съдружие на общините в България.

Училищните екипи могат да го дописват съгласно спецификите на своето учебно заведение. Документът е рамка за взаимни дейности на институции и ги ангажира да работят в помощ на учебните заведения, без значение от зависимост и финансиране.

На фокус е предварителната защита. Училищата би трябвало да провеждат осведомителни акции, уроци, полемики за заплахата от новите дизайнерски дроги. Като най-разпространени у нас се показват марихуаната и синтетичните опиати - амфетамини, дружно с набиращите известност божествен газ и комбинирани наркотични вещества.

Изброени са признаци, по които учителите да разпознаят казуса. Физическите промени включват необикновена смяна на тегло, сладкодумство, разширени или стеснени зеници, промени във външния тип.

Отклонения в държанието и настроението могат да се изразят в изолираност, понижена успеваемост, отсъствия, срив във връзките със фамилията и приятелите, настъпателност, нервност, меланхолия или еуфория. Трябва да се реагира и в случай че децата се пробват да събират пари по необикновен метод.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР