Голяма постановка на Норма“ от Винченцо Белини подготвя Райна Кабаиванска

...
Голяма постановка на Норма“ от Винченцо Белини подготвя Райна Кабаиванска
Коментари Харесай

Райна Кабаиванска: Нещата стават, само когато ги правим с любов

Голяма режисура на „ Норма “ от Винченцо Белини приготвя Райна Кабаиванска в България с присъединяване на някои от най-успешните възпитаници от нейния майсторски клас.

Спектакълът ще бъде изнесен на 13, 14 и 15 октомври благодарение на огромния оперен режисьор Уго де Ана от Аржентина, заяви българската оперна прима на конференция през днешния ден.

Продукцията е взаимен план на Нов български университет, където тя преподава, и Софийската опера и балет. Тя ще бъде изпълнена в операта. Солистичният състав е от възпитаници от майсторските класове на Кабаиванска в Нов български университет, с които е работила и продължава да работи през годините.

„ Смятам, че нещата стават, единствено в случай че са обичани. Ако има в организацията обич. Ако има единствено сметки, администрация, организация, сякаш нищо не става. Това е моят девиз – да върша всичко с обич. Открих хора, които обичат това което вършат. И това е най-хубавото в живота. Да не страдаш, когато се събудиш заран и би трябвало да тръгнеш на работа ", сподели Кабаиванска, представяйки плана.

„ Аз се разсънвам заран и си мисля „ Днес би трябвало да пее Юлия, която има гений за интерпретация. Какво да й дам да пее? ". На другата заран се разсънвам и си споделям „ Моят Давиде има колосален глас, съвсем колкото него. Какво да пее? ". Всичко това е е едно, по какъв начин да кажа, креативно възбуждение, което постоянно ни държи живи! Може би това е магическата мощ на музиката. А може би и това е любовта към тези младежи, които в никакъв случай не са ме разочаровали. Имало е леки случаи на отчаяние, само че множеството са отговаряли на моите изиксвания ", продължи тя.

Непосредствено преди представленията на „ Норма “, публиката в България ще има опция да види и обичайния галаконцерт на участниците е Международния майсторски клас на примата тази година. Той ще бъде подложен на 24-ти септември, още веднъж на сцената на Софийската опера.

На тазгодишното прослушване за присъединяване в класа на Райна Кабаиванска в Нов български университет са се явили 65 претенденти от 22 страни на 4 континента – Азия, Африка, Америка и Европа. 15 от тях към този момент работят с нея върху вокалните си и актьорски умения. В Майсторския клас през 2017 година има млади гении от 8 страни – България, Венецуела, Гърция, Италия, Южна Корея, Литва, Сърбия и Япония.

В образованията са включени трима млади и надарени българи – Александрина Михайлова, която е на 19 години от Шумен и е изобретение за Райна Кабаиванска от миналогодишното издание на майсторския клас и неин стипендиант, както и Димитър Райчев, на 26 години, приключил магистърска степен в Националната музикална академия. Сред курсистите е и Мария Славова, на 19 години.

Идеята за подготовка на годишни оперни спектакли, следващи майсторските класове, е продължение на напъните на Райна Кабаиванска да образова млади гении и да оказва помощ на представянето им на интернационалната оперна сцена. До момента са осъществени 3 сходни проекта  - „ Бохеми “, „ Вертер “ и „ Турнадот “. Някои от тях са играни и в чужбина.

Тази година Фонд „ Райна Канаиванска “ към Нов български университет ще присъди стипендии, благодарение на които най-хубавите участници в Майсторския клас ще продължат образованието си в България и Италия, при Райна Кабаиванска.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР