Голяма опозиционна партия в Танзания обвини полицията, че е застреляла

...
Голяма опозиционна партия в Танзания обвини полицията, че е застреляла
Коментари Харесай

Танзанийската полиция е застреляла девет души души при безредици преди изборите

Голяма опозиционна партия в Танзания упрекна полицията, че е застреляла най-малко девет души при вълнения, избухнали поради хипотетични измами в навечерието на президентските избори в страната, съобщи Асошиейтед прес.

Партията Алианс за смяна и бистрота "Вазалендо " през днешния ден съобщи също, че полицията е арестувала нейния претендент за президент на полуавтономния остров Занзибар Маалим Сейф Шариф Хамад. Полицейски чиновник в град Занзибар, Мохамед Хасан Хаджи, удостовери ареста пред АП, само че не даде повече детайлности.

Полицията в град Пемба обаче не разяснява изказванията на "Вазалендо ", че служители на реда нощес стреляли по хора в навечерието на предварителното гласоподаване в региона.

"Тази вечер армията разпределя изборни урни в изборните секции, предопределени за авансово гласоподаване. Граждани в регионите към изборните секции настояват, че тези урни съдържат към този момент попълнени бюлетини ", се показва в изказване на партията и се добавя: "Съответно те се пробват да попречат тези урни да бъдат разпределени в изборните секции "

Първоначално полицията отговори със сълзотворен газ и бойни патрони, се споделя в изказването.

Кандидатът за президент на "Вазалендо " в Занзибар, Маалим Сейф Шариф Хамад осъди убийствата. Впоследствие тази заран той бе задържан в изборна секция, където бе отишъл да гласоподава " съобщи партията.

"Животът на занзибарците има значение ", се споделя в изказването, в което се упорства за незабавното освобождение на претендента.

В Занзибар през днешния ден имаше засилено наличие на армията и полицията, а доста пътища бяха блокирани.

Танзанийският президент Джон Магуфули се стреми да завоюва втори петгодишен мандат на изборите на следващия ден, а опозиционните партии и правозащитни организации показват паника, че вотът към този момент е манипулиран в интерес на ръководещата партия.

Популистът Магуфули бързо консолидира властта след спечелването на изборите през 2015 година и издигна спънки пред всеобщите прояви на опозиционните партии. В навечерието на идните на следващия ден президентски избори претенденти настояват, че са станали обект на тормоз от страна на управляващите.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР