Голяма изложба на Теодор Ушев започва във Франция и ще

...
Голяма изложба на Теодор Ушев започва във Франция и ще
Коментари Харесай

Тео Ушев с голяма изложба във Франция

Голяма галерия на Теодор Ушев стартира във Франция и ще продължи до октомври. Българският културен институт в Париж осведоми за сполучливото си съдействие с Музеите в Анси, които провеждат огромна галерия, представяща творчеството на българския художник Теодор Ушев, от 2 юни до 2 октомври тази година.

Изложбата в Музея на Замъка в Анси сплотява към 250 експоната - чернови, скици на сюжети (сториборд), тетрадки, анимационни стадии, както и творби и предмети от персоналния списък на художника.

Представянето се добавя с прожекциите на няколко от филмите и фрагменти от лентите на Теодор Ушев, което разрешава на посетителите да следят прехода от неподвижното изображение към движещото се и да се потопят в света на художника, който сплотява анимационното кино и актуалното изкуство.

Голяма пластична апаратура показва „ Трилогия XX век ” на Ушев по неповторим метод, а огромната стенна рисунка, поръчана особено за изложбата, подкрепя вникването в артистичния метод и тематиката. Илюстрирани книги, плакати, съоръжения и прокламации са част от тази многопластова галерия.

След като имигрира в Канада през 1999 година, режисьорът Теодор Ушев се утвърждава на международната културна сцена посредством мощните си анимационни филми с несравним персонален жанр, носещ белега на разнообразни въздействия от образните изкуства, литературата и музиката. На кръстопътя на няколко посоки и стилове - живопис, колаж, снимка, кино, анимация - Ушев създадава собствен неповторим жанр и творчество.

Художникът се радва на интернационално самопризнание и неговите филми постоянно са селектирани и награждавани на най-важните фестивали и награди (Оскар, Канадските екранни награди /Canadian Screen Award/, премия „ Ирис ” /Prix Iris/, Хирошима, Отава, Загреб, Монреал и др.). Награждаван е четири пъти на Международния фестивал на анимационния филм в Анси /Festival international du film d’animation d’Annecy/.

Тео Ушев реализира тази галерия в копродукция със Синематеката на Квебек /Cinémathèque quebécoise/, със съдействието на Международния фестивал на анимационния филм в Анси, Националния кино ръб на Канада и Българския културен институт във Франция.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР