Голяма група членове на ЕП призова за въвеждане на данък

...
Голяма група членове на ЕП призова за въвеждане на данък
Коментари Харесай

Евродепутати призовават за данък върху свръхбогатите лица

Голяма група членове на Екологичен потенциал прикани за въвеждане на налог върху богатите физически лица, сходен на този върху мултинационалните компании, с цел да се финансира преходът към свят без въглеродни излъчвания.
Предишното знаково съглашение за световен налог от най-малко 15% върху мултинационалните компании влиза в действие тази година.
" Това, което постигнахме за мултинационалните компании, в този момент би трябвало да създадем и за богатите ", написаха френският евродепутат Орор Лалук и икономистът Габриел Цукман в мнение, оповестено във френския всекидневник „ Монд ”, когато дружно с повече от 130 евродепутати дадоха начало на акцията.
" Нашето предложение е просто: да се вкара напредничав налог върху благосъстоянието на свръхбогатите в интернационален мащаб, с цел да се понижи неравенството и в същото време да се подкрепи финансирането на вложенията, нужни за екологичния и обществения преход ", обявиха те.
Подписалите се настояват, че през 2018 година притежателят на „ Тесла ” Илон Мъск, " тогава вторият най-богат човек в света, не е платил нито един цент федерални налози ", а " във Франция, известна с високите си налози, 370-те най-богати фамилии дейно се таксуват единствено с към 2 до 3% ".
Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР), клуб на най-вече богати страни със седалище в Париж, посредничи при сключването на съглашението за многонационалните сдружения.
Лалук и Зукман приканиха Организацията за икономическо сътрудничество и раз и Организация на обединените нации да стартират работа по сходен налог за най-богатите хора и приканиха Европейския съюз също да работи.
Авторите оферират налог от 1,5 % върху благосъстоянието от 50 млн. евро (54 млн. долара) или повече, само че декларират, че точният размер би трябвало да бъде избран " групово и демократично ".
Повечето от подписалите се евродепутати са от зелените или левите партии. Към тях се причислиха неправителствени организации, в това число Oxfam, подкрепени от дузина икономисти и от 20 милионери.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР