Голяма грешка е, че се отне възможността личните лекари да

...
Голяма грешка е, че се отне възможността личните лекари да
Коментари Харесай

Проф. Аргирова: Грешка е отнемането на възможността личните лекари да изпращат болните за PCR тест

Голяма неточност е, че се лиши опцията персоналните лекари да изпращат пациентите си на PCR тест, сподели пред публицисти проф. Радка Аргирова, ръководител на Българското сдружение по здравна вирусология. Проф. Аргирова взе участие в семинар за публицисти, отдаден на COVID-19.
Всичко по тематиката: Епидемията ковид (COVID-19) 31452
По думите ѝ в този момент се намираме в обстановка, в която не знаем хода на епидемията в България. Това, че вървим към ендемична фаза на коронавирусната зараза, не значи, че тази фаза е безвредна, добави тя. Според нея изказванията, че вирусът ще стане по-слабо вирулентен поради прекосяването си през милиони хора, не са правилни. Не знаем каква разновидност може да настъпи, а ние улесняваме разновидността, тъй като вирусът намира почва да се развива измежду неимунизирани хора, добави проф. Аргирова. 

Вариантът Омикрон се разграничава от Алфа, Бета и Делта и за него нямаше авансово известни данни, че би могъл да възникне, добави проф. Аргирова. По думите ѝ присъщите недоволства на инфектираните със субварианта на Омикрон, който се среща и в България, са липса на усет и подушване. Сред инфектираните деца болестта минава по-леко и постоянно протича като грип, сподели още лекарят. При децата признаците на инфекцията може да са главоболие, липса на подушване, кашлица, субфебрилитет, отмалялост. Особено внимание би трябвало да се обърне, в случай че дете споделя за липса на централизация, добави проф. Аргирова.

Постковид синдромът може да продължи месеци, сподели още проф. Аргирова. По думите ѝ се стартира концепция за съществуване на вирусни белтъци, които остават в организма и провокират разнообразни персистиращи признаци.

Над 1,2 милиона българи са били инфектирани с коронавирусната зараза от 2020 година до момента, а близо 37 хиляди души починаха, напомни проф. Аргирова, представена от Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР