Голяма чест за мене е да бъда удостоен със званието

...
Голяма чест за мене е да бъда удостоен със званието
Коментари Харесай

Уилям Монтгомъри получи званието „Почетен професор на УниБИТ на церемония в университета

„ Голяма чест за мене е да бъда почетен със званието „ Почетен професор на УниБИТ “, тъй като УниБИТ е университетът, който се занимава с най-важните тематики на света – духовността и сигурността “.

С тези думи господин Уилям Монтгомъри – някогашен дипломат на Съединените американски щати в България (1993-1996) и кадрови шпионин се обърна към академичното управление на Университета по библиотекознание и осведомителни технологии, както и към присъстващите посетители.

Негово превъзходителство дипломат Бил Монтгомъри беше съпроводен от своята брачна половинка госпожа Лин Монтгомъри.

Специални посетители на тържеството бяха ген. Тодор Бояджиев, както и бригаден ген. Венко Венев – шеф на работа „ Военно разузнаване “ на Министерството на защитата.

Тази влиятелна премия има своята предистория в УниБИТ. През 2019 година по самодейност на ген. Тодор Бояджиев – някогашен шеф на българското разузнаване, в УниБИТ се организира дискусионна кръгла маса и майсторски клас на тематика „ Ролята на дипломацията и разузнаването в актуалния свят “ с присъединяване на някогашни и сегашни шефове на разузнаването на Турция, Гърция, Унгария, България, Русия и Израел. Като специфичен посетител на това мероприятие беше поканен Н. Пр. дипломат Уилям Монтгомъри, само че тогава той не съумя да участва на събитието персонално, само че почете участниците в него с приветствен адрес и със особено обръщение.

Ръководството на УниБИТ взе решение някои от участниците в кръглата маса, включително и дипломат Монтгомъри, да бъдат удостоени с почетното звание „ Почетен професор “ на УниБИТ за техния принос в демократичното развиване освен на страните, които те съставляват в Р България, само че и за техния извънреден принос за запазването на мира на Балканите, в Европа и по света, заяви Епицентър.

В украсената с националните знамена на България и Съединени американски щати и знамето на Европейския съюз, както и с доста цветя, тържеството стартира в Заседателната зала на УниБИТ с чуването на националните химни на България и Съединени американски щати.

Тържеството откри проф. Стоян Денчев, шеф на „ Института по информация и сигурност “ и Председател на Общото заседание на УниБИТ. Той даде думата на ген.-майор проф. Евгени Манев, началник на катедра „ Национална Сигурност “ в УниБИТ да запознае присъстващите с къси биографичните данни на дипломат Монтгомъри.

Ректорът на УниБИТ проф. д.н. Ирена Петева, дружно с зам.-ректорите проф. Тренчева, проф. Павлова и проф. Гарванов, връчи на господин Монтгомъри академична роба, специфичен медальон и две дипломи за „ Почетен професор “ на УниБИТ, както и обичайни български дарове.

Монтгомъри благодари за оказаната чест и доверие и изнесе малко академично слово, в което акцентира голямата роля на разследващите служби в помощ на дипломацията. За него няма опция дипломация или разузнаване. Крайната цел би трябвало да бъде мирът в света. По традиция гостът написа благодарствени думи в Почетната книга на УниБИТ.

Проф. Денчев сервира луксозен букет на госпожа Лин Монтгомъри. Забележително изявление направи ген. Тодор Бояджиев, който посочи заслугите на Почетния професор Монтгомъри за запазването и развиването на българо-американските връзки.

Домакините и гостите бяха поздравени от бригаден военачалник Венко Венев, шеф на работа „ Военно разузнаване “.

В поддръжка на идеята на дипломат Монтгомъри, изявление направи и ген.-майор доцент Груди Ангелов, досегашен шеф на Военна академия „ Г. С. Раковски “, както и вицеадмирал доктор Емил Люцканов, някогашен представител на България в НАТО.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР