Голяма част от ВиК операторите са заплашени от фалит. Най-засегнати

...
Голяма част от ВиК операторите са заплашени от фалит. Най-засегнати
Коментари Харесай

Два месеца след материал-предупреждение на Actualno.com: Пак се говори за липса на вода заради сметките за ток на ВиК

Голяма част от ВиК операторите са застрашени от банкрут. Най-засегнати са ВиК в Североизточна България – Шумен, Разград, Добрич. Вече има случаи, при които сметката за ток на едно сдружение е повече от месечните му доходи. Напълно допустимо е прекъсване на вода поради това. Това съобщи Ангел Престойски, ръководител на Съюза на ВиК операторите. Думите му кореспондират с казаното от редица ВиК оператори по тематиката пред "

Престойски не приказва с съответни имена на ВиК оператори, които са известени, че ще им бъде спрян токът поради неплатени сметки. Заложеният по проект разход за ток е при 82 лв. на мегаватчас, само че е заплаща ток при цена от 400 лв. мегаватчас, съобщи Пристойски пред bTV.
Министерство на регионалното развитие: ВиК сдруженията вървят към банкрут, КЕВР отхвърля да вземе ограничения
Държавните ВиК сдружения в страната са застрашени от банкрут поради високата цена на електрическата енергия и неналичието на схващане от страна на...

Според Пристойски е трябвало да има реакция на КЕВР за обществено търпими цени. Това значи не повече от 2,5% от средномесечния приход на семействата. С други думи – нарастване на цената на ВиК услугата. Таванът на цената обаче е друг за другите региони. Общото нарастване може да стигне 30%, в случай че се вземат поради инфлацията. Дали обаче не е късно КЕВР да се задейства, изрази подозрение Престойски.

Той сподели и друго - Българският ВиК холдинг не може да избави ВиК сдруженията, тъй като половината не са под неговата шапка, а и той бил основан, с цел да се модернизира инфраструктурата.

За край Пристойски съобщи и друго - огромните загуби по мрежата са, тъй като години наред КЕВР даваше цена на водата, която единствено обезпечава съществуването на обещано ВиК, само че не му дава опция да влага и развива мрежата.

Още от ОБЩЕСТВО:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР