Голяма част от рибата в България не е прясна, а

...
Голяма част от рибата в България не е прясна, а
Коментари Харесай

Голяма част от рибата у нас е дълбоко замразена

Голяма част от рибата в България не е прясна, а надълбоко замразена. Тя не би трябвало да е рискова, само че има значение какъв брой време е стояла размразена. Големият риск не е 5-ти и 6-ти декември, а няколко дни по-късно, когато може да попаднем на непродадена остаряла продукция, предизвести Богомил Николов, ръководител на асоциация "Активни Потребители “.

По думите му рибата е един от най-рисковите артикули, когато стартира да се скапва, може да донесе тежки здравословни вреди върху хората.

"Евтината риба не постоянно е качествена “, сподели още Николов. „ Акцентът на Никулден пада върху рибите. В България на съвсем всеки празник има характерен артикул, който е на фокус. Тогава се получава една изключително обстановка, където или има доста стока на пазара, а от време на време има недостиг, когато има прекомерно доста стока пък поражда риск от залежаване и предложение на развалени артикули. Потребителите би трябвало да се доверяват на познати търговци, а не просто да гледат най-ниската цена “, сподели той пред БГНЕС

При неправда е значимо да сигнализираме виновните институции. „ Ние от години споделяме, че оценката на риска не е на равнище. Няма надзорен орган на света, който да покрие всеки един магазин. Важно е лимитираните запаси да се употребяват вярно. Трябва да се ревизира в най-рисковите места, като за задачата оценката на риска е нещо значимо, с цел да може да се улучват проблематичните места. Важно е потребителите да алармират за нередности ", прикани той.

Той изясни, че еттикетите постоянно са подвеждащи. "Ежедневно виждаме проблеми и пропуски в тях, само че те са доста малко на фона на стотиците типове артикули на пазара. Важно е хората да ги четат. Означаването на периода на валидност може да става по два метода, което обърква хората. Единият е "най-добър до ", другото означение е „ използвай до “. Едното е период на валидност, а другото период на качество. Пакетче солети може да бъде употребявано доста след приключването на периода за валидност. Това обърква доста хора “ съобщи Николов.

Пластмасовите опаковки са нездравословни и би трябвало да бъдат избягвани. „ Най-рискови са пластмасите. Ние забравихме положителното остаряло стъкло, което е един от най-безвредните материали, а го заменихме с пластмаси, които са по-евтини “, приключи Богомил Николов.

Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР