Голяма част от разумните хора са съгласни с моята теза,

...
Голяма част от разумните хора са съгласни с моята теза,
Коментари Харесай

Харалан Александров: Турското робство е метафора

Голяма част от рационалните хора са съгласни с моята теза, че турско иго не е имало в смисъл на пазаруване и пласиране на хора – всички са били жители на султана. "Турци " и "робство " са два атома, които като ги събереш, се получава молекула, в която хората влагат целия травматичен опит от тази ера. Това сподели в предаването "Плюс-минус " по Нова телевизия общественият антрополог Харалан Александров.

Според него турското иго е една метафора, която и до през днешния ден обслужва ползите на съветския империализъм.

Що се отнася до кръвния налог и еничарската конструкция, това е доста особена история. Това е било метод за издигане в обществото. Родителите на децата, които са вземани за еничарския корпус, са с по-висок статус от останалите, добави той.

Българите са се придвижвали свободно из цялата територия на Османската империя, можели са да търгуват. Били сме със статут на второкласен жители. Ситуацията е била умерено непоносима, само че за потребността на революцията обстановката е трябвало да бъде разказана като непоносима. След Руско-турската война заживяваме със загатна, че сме били плебеи, без да сме били, съобщи Александров.

От позиция на правния статут сме били свободни жители, само че от позиция на прекарването явно никой не е бил благополучен от обстановката. По същия метод би трябвало да преглеждаме чехите, поляците и унгарците в Хабсбургската империя, уточни общественият антрополог.

Настояването, че робството би трябвало да се третира в чисто юридическия смисъл на думата, е обстановка, която мъчно се приема. Турското иго постоянно се третира според на настоящите драми на обществото, сподели оше Харалан Александров.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР