Голяма част от предложените между първо и второ четене конституционни

...
Голяма част от предложените между първо и второ четене конституционни
Коментари Харесай

Доц. Киселова: Ако има кворум, промените в Конституцията ще са факт в края на седмицата

Голяма част от препоръчаните сред първо и второ четене конституционни промени са в по-добра редакция, само че концептуалните въпроси остават.

Това сподели в студиото на Euronews Bulgaria преподавателят по конституционно право доцент Наталия Киселова.

Предложенията са в идващите 6 месеца да има напълно нов Закон за правосъдната власт. След това се надяват да изберат членове на Висшия правосъден и Висшия прокурорски съвет. След като бъде образуван новият състав, той ще задвижи процедурата за избор на нов Главен прокурор. Това може да се случи следващата година по това време, в случай че се извършват периодите напълно. Вече 18 органа са с изминал или изтичащ мандат.

Може би ще има още редукция на претендентите, сред които ще може да избира президентът в един длъжностен кабинет, тъй като има несъгласие от Върховен административен съд. Би следвало да изключат ръководителят на Сметната палата и неговите заместници, тъй като те реализират одити върху харченето на бюджета. Има два метода - или да ограничиш държавното управление за дейностите, които може да прави, или да ограничиш президента по отношение на персоните. Приетият модел планува и двата метода, което може да докара до напрежение.

Ако във вторник бъдат признати измененията, ще се напънат в четвъртък или петък да минат на трето гласоподаване. Ако имаме кворум, е допустимо конституционните промени да са факт до края на седмицата.

Двойното поданство за министри и депутати е притеснително от позиция на това към коя страна си по-лоялен. Най-притеснително обаче ще бъде разпределението на Прокурорския съвет, тъй като шест от членовете му ще бъдат избирани от Народно събрание, а двама плюс един - от магистратите. Това дава преимущество на излъчените от Народното събрание и няма да устоят инспекцията на Конституционния съд. Така прокуратурата от едната прекаленост - да бъде мощно овластена, може да отиде в другата - да й бъдат извадени зъбите.

Вижте цялото изявление във видеото.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР