Най-голямото езеро в Обединеното кралство се превърна в „тоалетна“ – и „бедствието се „подценява“

...
Голяма част от останалата част от него е по-скоро като
Коментари Харесай

Голяма част от останалата част от него е по-скоро като зелена супа с петна.

Всичко това се счита за потенциално смъртоносно за домашни любимци, добитък и диви животни. При хората може да предизвика стомашни неразположения и кожни обриви.

Това е най-голямото езеро в Обединеното кралство, приблизително с размерите на остров Уайт и доставя вода на 40% от хората в Северна Ирландия.

Огромният му мащаб и въздействие както върху околната среда, така и доходите от риболов и свободното време правят това един от най-големите инциденти със замърсяване, които съм отразявал от 25 години.

Джеймс Ор от Friends of the Earth казва, че бедствието е се подценява, защото не се случва на континента.

Северна Ирландия: DUP иска „сеизмична“ оферта от Downing Street за възстановяване на споделянето на мощността в Stormont < /p>

„Лох Ний е сърцето на Северна Ирландия. Това е нашето езеро Лох Ломонд, нашето езеро Уиндърмиър.

„Ако това се случваше в Англия, това щеше да е толкова огромна история, че бихте могли Ако не стигна до Камарата на общините, ще има толкова много възмутени хора отвън."

Това е цъфтеж на токсични цианобактерии, известни като синьо-зелени водорасли. На сателитни снимки можете ясно да видите бледо зелени участъци на километри от повърхността.

Основната причина са екскременти от селскостопански животни и в по-малка степен хора, просмуквани в Лох.

Тази смес от тор и урина е богати на фосфати и осигуряват хранителните вещества, храната за водораслите. При определени условия, като тазгодишния горещ юни и влажен юли, броят им експлодира.

„Lough Neagh стана като тоалетна“, казва г-н Ор.

„Това храни водораслите, водораслите от своя страна растат в много големи количества, те изсмукват кислорода от водата и започват да се хранят до такава степен, че става неистово. Превръща се в токсична супа.“

Лох Ний в „извънредно положение“

Четиридесет и един процента от земната площ на Северна Ирландия се влива в Lough Neagh, по-голямата част от тази земеделска земя.

През последното десетилетие имаше целенасочена стратегия за растеж на земеделската икономика с много по-интензивно отглеждане на пилета производители, броят на повече говеда и свине е нараснал от 480 000 през 2013 г. на 738 000 през 2022 г.

Много активисти и някои учени казват, че полученото замърсяване е пренебрегнато. Съюзът на фермерите в Ълстър отказа да бъде интервюиран за нашия доклад, но фермерите подчертават, че са ключови за икономиката и други замърсители, като изтичащи септични ями и пречиствателни съоръжения, също подхранват водораслите.

В AgriFood Biosciences Institute (ABFI) те работят върху решение, което да позволи високо производство с ниско замърсяване.

Прочетете повече:
Продажбите на електрически автомобили втора употреба достигнаха рекордни нива
BMW ще направи ново електрическо Mini в Оксфорд

Много селскостопански животни се настаняват през цялата или по-голямата част от годината и отпадъците им се събират и съхраняват като тор или оборски тор.

Често това се ферментира в биодигестири, за да се създаде газ метан като енергиен източник.

Това, което остава, наречено "препарат", обикновено се разпръсква върху нивите като тор, но все още е с високо съдържание на фосфати, които често попадат във водните потоци.

Щракнете да се абонирате за ClimateCast с Том Хийп, където и да получавате вашите подкасти

Д-р Гари Лайънс от AFBI ми показа системи, които изпитват, които масово компресират остатъка, изстисквайки течността, разделяйки я на течност с ниско съдържание на фосфати тор, докато сушилната фракция може да се изгори като биогориво. Ако фермите използват тези сепаратори, той казва, че водата ще бъде много по-чиста.

„Ще видим огромно намаляване на количеството фосфор, което навлиза във водни тела и след това положително въздействие върху качеството на водата и това сме ние търсят."

Но тази технология струва хиляди и, без да се изисква от новата регулация, не се очаква фермерите да се втурнат към нея.

В момента няма администрация на Северна Ирландия, която да направи всякакви нови правила, тъй като политическите разногласия след търговските споразумения след Брекзит парализираха Асамблеята на Стормонт.

Общественият гняв кипи около щата Lough Neagh, но без решителни действия за ограничаване на замърсяването, токсичната зелена слуз може да стане редовен летен посетител.

Източник: skynews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР